Grădinăritul, terapie antistres

1 68921 original jpg jpeg

Grădinăritul reprezintă poate cel mai liniştitor hobby şi o metodă eficientă de a combate stresul, după o zi dificilă de muncă.

Efortul pe care îl depui pentru grădinărit activează circulaţia sanguină şi eliberează endorfinele,hormonii fericirii. Mişcarea este probabil cea mai eficientă armă în lupta împotrivă stresului,iar în grădină vei descoperi cât de uşor este să uiţi de probleme,să te relaxezi după o zi de muncă,să scapi de griji şi să ieşi din rutina zilnică. 

Exerciţiile fizice moderate precum grădinăritul pot combate stresul într-un mod mult mai eficient decât efortul intens,inhibând hormonii stresului,cum ar fi ACTH şi cortizolul. Această activitate linişteşte mintea şi corpul,îţi oferă o pauză de la grijile zilnice,iar atenţia pe care o acorzi plantelor atunci când le uzi sau le cureţi te ajută să te detaşezi de orice problemă. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Health Psychology,30 de minute de grădinărit reduc nivelul de stres mult mai eficient decât acelaşi timp acordat lecturii într-o încăpere liniştită.    

Timpul petrecut în mijlocul naturii te ajută să te deconectezi de gălăgia şi aglomeraţia din oraş.

Atunci când te apuci de grădinărit,cel mai bine ar fi să laşi deoparte orice ţi-ar putea distrage atenţia de la armonia naturii,cum ar fi telefonul sau tableta. Fă exerciţii de respiraţie,care te vor relaxa şi binedispune. Umple-ţi plămânii cu aer şi imaginează-ţi că „arunci’’ stresul şi energia negativă de fiecare data când expiri. Şi lumina naturală eliberează stresul şi tensiunea,care se pot declanşa atunci când organismul nu ştie ce oră este. Expunerea retinei la lumina soarelui resetează,însă,ritmul circadian şi creşte aportul de vitamina D.     

Mai mult,studiile medicale au demonstrat o legătură între bacteria vaccae,care se găseşte în solul din grădină şi nivelul serotoninei,hormonul care scade anxietatea şi creşte nivelul de concentrare. Atunci când lucrezi pământul şi îl pregăteşti pentru plantare,poţi inhala această bacterie benefică,cu care natura te răsplăteşte pentru timpul petrecut în mijlocul ei. Alege-ţi soiurile preferate de trandafiri de pe famousroses.eu şi plantează-i chiar tu,iar contactul cu pământul şi frumuseţea desprinsă din poveşti a florilor îţi vor aduce o satisfacţie imensă. 

Dacă vrei să te simţi şi mai aproape de natură,stai măcar câteva minute cu picioarele desculţe în iarba proaspătă şi vei fi inundat/ă de o senzaţie de bine. Nu numai că te vei încărca cu energie pozitivă,dar împămăntarea este o terapie benefică şi pentru sistemul cardiovascular sau în tratarea inflamaţiilor.