Iepurele de casă, simpatic şi nepretenţios
Simpaticul iepure de casă poate fi companionul ideal pentru copilul tău. Iată ce trebuie să ştii pentru a-l "integra" cât mai uşor în familie.
Unde stă urecheatul?
Cel mai bine ar fi să-i cumperi o cuşcă specială pentru iepuri în care să-i fixezi „domiciliul”,una suficient de spaţioasă,în funcţie de dimensiunile lui. Aşază-i înăuntru bolurile pentru mâncare şi apă,cât mai aproape de intrare,ca să poţi umbla uşor la ele. În zonele din cuşcă unde îşi face nevoile pune-i nişte talaş sau bucăţi de ziare acoperite cu un strat de fân. E posibil să-şi improvizeze toalete şi-n colţurile camerei,aşa că mai bine le „tapetezi” din timp cu talaş.
Atenţie,„obiect” fragil!
E o expresie,„fricos ca un iepure”. Dacă ai unul acasă,vei constata cât e de adevărată! Gesturile rapide şi zgomotele îl fac să aibă reacţii de panică. Nu-i da mâna să ţi-o miroasă,fiindcă poate să se considere atacat şi să se apere. E el drăgălaş de nu te-ai mai dezlipi de el,dar nu prea-i place să fie ţinut în braţe. Are un corp cu oase foarte fragile,mai ales cele ale spatelui. La ridicare,susţine-i partea din spate cu o mână şi cu cealaltă partea din faţă şi aşază-l pe piept cu grijă. Dacă se zbate,aşază-l uşor jos. Învaţă-i şi pe copii să-l „manevreze” cu grijă.
E un mâncăcios fără pereche
Iepurii sunt vegetarieni,dar tind să mănânce mai mult decât au nevoieşi să aibă probleme de sănătate. Aşa că fii cu ochii pe el! Compune-i un meniu din rădăcinoase,legume,fructe şi seminţe (morcovi,banane,salată,spanac,ardei gras,mere,castraveţi,alune de pădure). Fânul proaspăt previne problemele dentare. De băut nu bea decât apă,dar e foarte important să fie curată şi să nu-i lipsească niciodată.
Ca să fie sănătos...
... e indicat să-l sterilizezi. Altfel poate deveni agresiv faţă de alte animale de casă. Nu scapă nici el de veterinar,pentru controale regulate şi neapărat pentru a primi vaccinul împotriva mixomatozei,o boală gravă,din cauza căreia poate muri.
Ţine-l ocupat
Iepuraşilor le place să se joace şi mai ales să roadă diverse obiecte. Ca să nu ai surpriza că nu se mai deschide televizorul sau radio-ul,dă-i de lucru:lasă-i la îndemână prin cameră cutii de carton,coşuleţe cu bucăţi de hârtie,mingi de ping pong,jucării din plastic.
Despre neamurile lui Bugs Bunny...
-În general,nu le place să fie atinşi pe lăbuţe,nas,bărbie sau burtă.
-Au o vedere de aproape 360 de grade,datorită felului în care sunt amplasaţi ochii.
-Dacă sunt îngrijiţi cum trebuie,pot trăi până la 12 ani.
-Dinţii lor cresc 3-4 millimetri pe săptămână.
-Pot fi învăţaţi să-şi recunoască numele (reţin sunetele din cuvânt).