Iguana, un animal greu de domesticit

1 46714 original jpg jpeg

Iguana este o specie de şopârlă de dimensiuni mari, cea mai cunoscută fiind iguana verde, originară din America de Sud, America Centrală şi Caraibe. Are gheare puternice, iar coada este folosită atât pentru echilibru, apărare, dar şi pentru comunicare cu alţi indivizi.

Din păcate,nu sunt foarte comunicative,pot fi destul de agresive cu omul şi cu alte animale (de frică sau stres). De obicei,stau foarte mult timp într-un singur loc încât crezi că te uiţi la o statuie. De aceea,aceste animale nu trebuie luate decât de cei pasionaţi şi care ştiu la ce să se aştepte de la un astfel de animal.

Cuşca în care o ţinem trebuie să fie suficient de mare şi oarecum stratificată,adică să aibă diferite niveluri de înălţime prin aşezarea unor ramuri groase de arbuşti,bine acorate.

În cuşcă,dacă nu este posibilă prezenţa luminii naturale,regimul de lumină/întuneric trebuie împărţit în perioade de câte 12 ore. Cuşca trebuie să fie mereu curată,iar dacă apar probleme de sănătate trebuie dusă urgent la veterinar.

Atenţie la calorifere!

Nu plasaţi sursele de căldură sub iguană pentru că nu o vor ajuta,dimpotrivă,se pot produce arsuri sau alte dezechilibre ale funcţiilor vitale.

Asta deoarece vasele de sânge cele mai mari sunt la nivelul spatelui iguanei,pentru a se realiza transferul termic de la sursele de căldură situate deasupra,aşa cum în natură se întâmplă cu soarele.

Pe burtă,nu are receptori pentru durere şi e foarte greu să simtă ceva. Dacă se urcă pe calorifer,există riscul să se ardă fără să-şi dea seama,dar şi să cadă. În principiu,iguana nu ar trebui lăsată liberă prin casă pentru că poate cădea,dar poate să şi răstoare obiecte cu a ei coadă puternică.

Sunt purtătoare de boli

Iguanele pot fi purtătoare de Salmonella,o bacterie periculoasă pentru om,dar nu neapărat şi pentru ele. Pentru că este o reptilă,reglarea temperaturii e realizată cu ajutorul surselor externe de căldură.

Trebuie să aibă un loc unde să stea atât la raze UV,cât şi la căldură măcar 2-3 ore pe zi,în mod contrar apar probleme de metabolism osos,probleme ale tegumentelor (lipsa pigmentarii),probleme digestive ca lipsa apetitului sau fermentaţii anormale,hipocalcemii dacă se suprapune şi un deficit nutriţional şi probleme de năpârlire.

Alte probleme de sănătate ar fi posibilitatea apariţiei unor abcese reci,specifice reptilelor.

Sunt vegetariene

Iguanele sunt vegetariene şi necesită o dietă variată alcătuită din frunze şi fructe. Atenţie,însă! Toate acestea trebuiesă fie curate,proaspete,să nu transmită boli digestive sau să provoace intoxicaţii.