În ce situaţii masajul poate face rău
Prin masaj, se îmbunătăţeşte circulaţia, ceea ce duce la un plus de oxigen ţesuturilor, organelor vitale, articulaţiilor şi muşchilor. Totuşi, în anumite situaţii, este mai bine să eviţi acest tip de terapie alternativă.
Dacă pielea suferă
Evită să masezi pe cineva sau să accepţi un masaj dacă pielea nu este sănătoasă. Înainte,este de preferat să fie tratate afecţiunile epiteliale cum ar fi erupţiile,eczemele,arsurile,rănile,furunculele sau abcesele. Pe lângă faptul că masajul este neplăcut,dureros chiar,poate agrava bolile menţionate şi duce la complicaţii.
Când suferi de boli grave
Masajulnu este recomandat nici celor care suferă de boli hemoragice sau de tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge),pentru că pot apărea complicaţii,mai ales dacă presiunea aplicată este mare. O serie de boli sunt contraindicate persoanelor care doresc să adopte terapia prin masaj. Este vorba despre fracturi,osteoporoză,afecţiuni infecto-contagioase,de plămâni,psihice. Nu este indicat nici celor diagnosticaţi cu cancer,inflamaţii acute sau alte boli ale unor organe aflate în zona abdominală.
În cazul femeilor însărcinate…
…dacă este realizat de un specialist,masajul este beneficşi poate elimina disconforturi ca durerile de spate şi de gât sau ca umflarea picioarelor şi încheieturilor. Pe de altă parte,dacă este făcut în ultimul trimestru,fără acordul medicului ginecolog care urmăreşte sarcina,există riscul de a declanşa travaliul. De aceea,masajul abdominal nu trebuie aplicat cu presiune ridicată în această situaţie.
Ştiai că…
…masajul ajută rănile sa se cicatrizeze,confer supleţe tendoanelor şi ligamentelor,scade tensiunea arterială,combate stresul,depresia şi anxietatea?