În ce vase e bine să gătim?

1 50058 original jpg jpeg

Cei preocupaţi să gătească mâncaruri cât mai sănătoase acordă atenţie materialelor din care sunt făcute vasele de bucătărie. Specialiştii sunt de părere că aluminiul, inoxul sau teflonul pot fi periculoase pentru sănătate.

Mai mult,mâncarea încălzită la cuptorul cu microunde în vase de plastic îşi pierde nutrimenţii şi devine toxică.

Lutul păstrează savoarea mâncărurilor

Vasele de lut sunt sigure şi nu degajă substanţe chimice în mâncare. Mai mult,sunt ideale pentru prepararea hranei micuţilor. Aroma şi gustul mâncărurilor rămân intacte,iar vitaminele nu se pierd. Când cumperi un vas de lut este bine să le alegi pe cele nelăcuite (mai ales pe interior). De regulă,lacurile şi vopselele decorative conţin subtanţe toxice (plumb). Optează doar pentru cele de calitate superioară,cu certificat care să ateste puritatea lutului.

Atenţie la vasele din aluminiu!

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că aluminiul este un material foarte toxic pentru organism (provoacă disfuncţii cerebrale şi respiratorii). Acesta devine şi mai toxic dacă intră în contactul cu alimentele acide (citrice,roşii,vinete etc.). De asemenea,vasele din inox de proastă calitate sunt dăunătoare celor care sunt alergici. De aceea,înainte de a cumpăra un astfel de vas,citeşte menţiunile de pe ambalaj (pe inoxul de bună calitate este inscripţionat  „10/18” sau „Inox chirurgical”). Ca alternativă poţi alege vasele din Yena. Acestea nu oxidează şi sunt potrivite dacă vrei să eviţi alergiile.

Teflonul este nociv?

Dacă alegeţi să gătiţi în vase cu teflon e bine să alegeţi pe cele de bună calitate. Cele inferioare sunt uşor de recunoscut după grosimea stratului antiadeziv şi după faptul că se zgârie destul de uşor. În timpul coacerii,teflonul de proastă calitate degajă substanţe toxice. De aceea,este bine să le cumperi doar pe cele fabricate din materiale rezistente şi care să ofere un certificat de garanţie asupra materialului din care sunt fabricate. Cu toate acestea,nu le încălziţi niciodată goale şi înlocuiţi-le dacă pereţii teflonului sunt uzaţi.Recente

3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg