Lama - curiozităţi despre un animal prietenos, blând şi rezistent

lama jpeg

„Verişoara“ de pe tărâmuri sud-americane a cămilei, fără cocoaşă, lama este un animal domestic, de povară, fiind întâlnită mai ales în Munţii Anzi, pe teritoriul Boliviei şi al Perului.

De obicei,o lamă poate căra,în medie,greutăţi de peste 30 de kilograme,pe o distanţă de până la 30 de kilometri într-o singură zi.

Animal blând şi sociabil,animalul ripostează dacă este forţat să meargă când este supraîncărcat. Se aşază,începe să scuipe şi,dacă nici aşa nu-şi convinge stăpânul să-i mai reducă povara,poate începe să-l lovească.

Lama, un animal care rezistă în medii vitrege

Lamele sunt adaptate la condiţii dure de viaţă. Rumegătoarele preferă fânul şi iarba de păşune,putând consuma pe lună până la 300 de kilograme de fân. În partea de sus nu au dinţi,aşa că necesită ajutor din partea stăpânului,care cu o perie medicinală dentară trebuie să perieze dinţii de sus periodic.

Femelele pot rămâne gestante începând cu vârsta de 13 luni,iar masculii sunt apţi de reproducere la trei ani. După aproximativ 11 luni şi jumătate,lama fată un pui de până la 10 kilograme,pe care îl înţarcă la cinci luni.

Lama, un animal care poate muri de supărare

Aceste vieţuitoare au nevoie de atenţie şi de compania suratelor lor sau a altor animale. Dacă este lăsată singură,lama poate muri de supărare.

Lâna de lamă este călduroasă şi uşoară,fiind o alternativă excelentă,mai rezistentă,pentru caşmir şi mohair. Din ea se pot face covoare şi ţesături deosebite. De asemenea,din excrementele uscate şi arse ale lamelor se poate obţine combustibil.

Broasca ţestoasă îngrijire