Leacuri care scad colesterolul

1 76714 original jpg jpeg

Colesterolul este o substanţă grasă, indispensabilă bunei funcţionări a organismului. Reglementează permeabilitatea membranelor celulare şi constituie materia primă pentru sinteza anumitor hormoni. În exces, se acumulează în vasele de sânge, îngustându-le.

Organismul uman are nevoie de colesterol. În mod normal, ficatul este cel care sintetizează cea mai mare parte din colesterolul de care ai nevoie, restul provenind din alimentaţie. Totuşi, când concentraţia sa din sânge nu este ţinută sub control, se poate transforma într-un duşman pentru sănătate. Excesul poate fi eliminat printr-un regim de viaţă sănătos, printr-o alimentaţie corectă şi graţie remediilor naturiste.

Decoct din rădăcină de brusture

Remediile cu rădăcină de brusture au proprietatea de a proteja ficatul şi a reduce concentraţia de colesterol din sânge. Fierbe, 2 minute, 2 linguriţe de rădăcină tocată mărunt într-o cană cu apă. Acoperă apoi şi lasă la infuzat 10 minute. Bea 2 căini pe zi.

Ceai de rostopască

Cunoscută şi sub denumirea de Iarbă de negi, rostopasca este bună pentru scăderea colesterolului şi are rol de protector hepatic. Poate fi folosită sub formă de infuzie, obţinută din 2 linguriţe plantă (doza maximă fiind de 1 g la 24 ore) la o cană cu apă clocotită. Bea lichidul treptat, pe parcursul unei zile. Preparatele cu rostopască se administrează cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 săptămâni.

Ulei de măsline extravirgin

Numeroase studii au dovedit că ulieul de măsline extravirgin, obţinut prin presare la rece, scade valorile colesterolul rău LDL şi le creşte pe cele ale colesterolul bun HDL. Uleiul de măsline conţine cantităţi mari de grăsimi mononesaturate, ceea ce ajută la creşterea colesterolului bun. Astfel, riscul de depunere a colesterolului rău pe vasele de sânge este scăzut, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare. E suficient să consumi două linguri cu ulei de măsline pe zi, pe termen nelimitat.

Nu folosi ulei de măsline extravirgin la prăjit. Acest tip de ulei devine toxic pentru organism la temperaturi înalte. Cele mai indicate tipuri de uleiuri pentru prăjit sunt cele rafinate, de floarea-soarelui sau de măsline, virgin.

Usturoiul

Consumul de usturoi previne apariţia accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor de inimă, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rău. Conţine antioxidanţi, magneziu, vitamina B6, C şi B1. Un studiu australian a arătat că suplimentele cu usturoi reduc nivelul de colesterolului cu până la 8 %. Ca să îşi păstreze proprietăţie vindecătoare, usturoiul trebuie consumat în stare crudă, 2-3 căţei pe zi. Poţi lua şi suplimente alimentare cu usturoi, într-o cură de 1-2 luni.

Seminţele de in

Sunt o sursă bogată de Omega 3 şi de fibre solubile. După ce sunt date prin râşniţa de cafea, le poţi amesteca cu iaurt şi cu cereale la micul dejun. Un studiu realizat recent în Olanda a dovedit că 2 linguri cu seminţe de in pe zi duc la scăderea colesterolului cu aproximativ 18%.

Ceaiul verde

Studiile arată că infuzia de ceai verde reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (colesterolul rău). Ceaiul are în compoziţie polifenoli, substanţe care au capacitatea de a împiedica absorbţia grăsimilor în sânge şi, în acelaşi timp, de a elimina excesul de colesterol din organism. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se bea cel puţin 3 săptămâni, câte 2 căni pe zi. Este indicat să bei ultima cană cu cel puţin 2 ore înainte de culcare, deoarece conţine cofeină.

O alimentaţie sănătoasă, cu preparate proaspete sau gătite prin fierbere, coacere, la abur, săracă în grăsimi saturate (unt, smântână, grăsimi animale), reduce aportul alimentar de colesterol rău.

Mişcarea zilnică - 30 de minute de mers în pas alert –,  stimulează arderile celulare şi îndepărtarea toxinelor.