Lichiorul, secretul deserturilor aromate

1 75382 original jpg jpeg

Sunt preferate de doamne, deoarece au un gust dulce. Pe lângă faptul că reprezintă un bun digestiv, dau savoare sosurilor şi însiropează blaturile.

În funcţie de aromă, lichiorurile pot fi folosite în tot felul de reţete de dulciuri. Ce gust ar avea celebrele clătite franţuzeşti „crêpes suzette“ fără sosul din care ar lipsi lichiorul de portocale? Dacă la unele preparate lichiorul trebuie doar adăugat în compoziţie, la altele este necesar procesul de flambare, adică de ardere a alcoolului, pentru ca acesta să nu se mai simtă atât de puternic în preparatul final. O băutură dulce

Istoria lichiorurilor datează de acum 2.000 de ani, însă majoritatea celor pe care le cunoaştem azi s-au produs între secolele XII-XIX. Numele lichior se trage din cuvântul latin „liquid“ care se traduce „ a fi fluid“. Lichiorul se prepară din alcool aromat cu fructe, cafea, condimente, ierburi aromatice sau nuci. Poate conţine zahăr sau alt îndulcitor, cum este fructoza sau siropul de porumb. Conţinutul de alcool variază între 15% şi 55%.

Din lista de ingrediente pentru celebrul desert italian nu lipseşte Amaretto, un lichior uşor amărui, cu gust de migdale. Se toarnă în cafeaua cu care se însiropează pişcoturile, deoarece îi evidenţiază aroma. În alte preparate, poate fi adăugat în marinata pentru carne de pui, iar câteva picături de amaretto în aluatul de clătite le va conferi un gust deosebit. Poate înlocui esenţa de rom în frişcă, iar o linguriţă de Amaretto va da o aromă unică îngheţatei.

Doar câteva picături de lichior pot face diferenţa între un cocteil banal şi unul care va deveni celebru. Cele mai utilizate lichioruri în cocteiluri sunt cele de ciocolată, de cafea, de frişcă sau cele cu aromă de fructe. Pe lângă gust, lichiorurile oferă şi un aspect spectaculos, deoarece au altă densitate decât alte băuturi alcoolice sau sucuri, permiţând stratificarea lichidelor.

Pentru a se pierde o parte din alcoolul conţinut în lichiorurile care se adaugă în sosuri, este necesar procesul de flambare. În funcţie de reţetă, sunt necesare câteva linguriţe de lichior cu grad alcoolic mare, care se adaugă într-o tigaie fierbinte. Lichidul este cuprins de flăcări, permiţând şi combinarea aromelor altor ingrediente aflate în vas.

100 ml

Valoare energetică 380 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Valoare energetică 215 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Valoare energetică 240 kcal

Proteine 3.3 g

Lipide 3.3 g

Valoare energetică 88 kcal

Proteine 4,5 g

Lipide 8 g

Valoare energetică 350 kcal

Proteine 3,2 g

Lipide 15,7 g



Recente

Obiceiuri care afectează sănătatea tractului urinar  jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg