Locurile din casa ta care pot ascunde alergeni

1 74125 original jpg jpeg

Nu contează cât de atentă eşti la menţinerea curăţeniei din casă, uneori, pur şi simplu, factorii alergeni se încăpăţânează să rămână în căminul tău, fiind ascunşi în cele mai nebănuite locuri.

Dacă suferi de mâncărimi ale ochilor,congestie nazală,strănut şi tuse seacă,toate simptomele rinitei alergice,cunoscută şi sub numele de febra fânului,probabil ştii deja cum să te fereşti de factorii alergeni. De aceea,ai mereu grijă să ştergi paful şi să ţii geamurile închise în zilele ploioase,când polenul este transferat cu o mai mare uşurinţă. Dar,ceea ce nu ştii,este că factorii alergeni se pot ascunde în locuri în care nici nu te-ai gândi.

Părul tău

În timpul primaverii,al sezonului de alergii,părul tău ar putea fi ca un magnet pentru particulele de polen,mai ales atunci când foloseşti spuma de păr,înainte de a ieşi din casă. Ulterior,alergenii sunt transferaţi pe perne şi pe lenjeria de pat. De aceea,se recomandă să te speli pe cap înainte de culcare. Astfel,scapi de particule şi menţii curate feţele de pernă. Dacă nu vrei să te speli zilnic,poţi să porţi o pălărie.

Plantele de casă

Acestea pot fi,de asemenea,o sursă de mucegai,atrag atenţia specialiştii,mai ales în cazul în care solul este menţinut prea umed sau apa este lăsată în tava de sub ghiveci. Acelaşi lucru este valabil pentru florile din vază,dacă trece prea mult timp fără a fi schimbată apa. Trebuie culese frunzele mucegăite. Mai mult,discută cu un specialist,înainte de a cumpăra orice arbuşti,ierburi sau copaci mici pe care vrei să îi ţii în interior. Florile colorate,de obicei,nu declanşează alergii la polen.

În spatele mobilei

Mucegaiul este un alergen de interior comun,cauzat de excesul de umiditate. Acesta poate să apară pe tot parcursul anului,dar ploile de primăvară pot creşte umiditatea din casă şi,implicit,riscul de apariţie a lui. Dacă simţi miros de mucegai,verifică în spatele mobilei,acolo se ascunde cel mai des. Foloseşte un spray pentru a scăpa de sursa problemei şi un dezumidificator.

Plasa şi jaluzele

Probabil că speli geamurile destul de des,dar de câte ori dai jaluzelele jos ca să le faci o curăţare temeinică? Acestea pot fi foarte bune gazde pentru acarieni,aşa că nu te mira că ai rinită alergică,deşi casa ta pare că străluceşte de curăţenie. Mai problematice sunt plasele de la gemuri,care sunt adevărate bombe cu ceas.

Lenjeria de pat şi pernele

Primăvară,pe gemul deschis de la cameră pot intra polen şi alţi alergeni,care se vor cuibări cu uşurinţă în patul tău. Contaminarea acestora poate fi făcută şi pe alte căi. De aceea este necesar să speli lenjeria de pat cel puţin săptămânal,întotdeauna cu apă fierbinte.