Moduri prin care-ţi sporeşti inteligenţa

1 80164 original jpg jpeg

De-a lungul timpului, testul IQ a fost considerat factorul care determină nivelul de inteligenţă al unei persoane. Cercetările actuale arată că inteligenţa este de fapt determinată de trei componente; capacitatea de gândire, puterea memoriei pe termen scurt şi abilităţile de comunicare. Acestea au circuite independente în creier, însă iată cum le poţi îmbunătăţi.

Învaţă, învaţă, învaţă

Creierul este ca un burete; el absoarbe toate informaţiile pe care le primeşte. Aşadar, dacă vrei să-ţi dezvolţi şi mai mult nivelul de inteligenţă, fă-ţi un obicei din a învăţa în fiecare zi câte ceva. Citeşte un articol, un capitol dintr-o carte sau ascultă muzică şi învaţă versurile.

Citeşte

Cititul poate părea plictisitor dacă nu eşti una dintre acele persoane care iubesc să citească, dar studiile recente au arătat că lectura este incredibil de bună pentru creier. Nu numai că îmbunătăţeşte imaginaţia şi creativitatea, ci îmbogăţeşte vocabularul, capacitatea de a fi empatici şi abilitatea de a formula idei clare în viaţa de zi cu zi.

Îmbunătăţeşte-ţi inteligenţa emoţională

Foarte multe studii au arătat că persoanele care sunt inteligente din punct de vedere emoţional sunt lideri mai buni decât cele care au inteligenţă raţională. De ce? Pentru că sunt capabile să evoce loialitatea şi să-i inspire pe cei din urma lor.

Modifică modul în care-ţi îndeplineşti sarcinile zilnice

Aceasta este o altă modalitate uşoară de a-ţi spori inteligenţa. Schimbând modul în care-ţi îndeplineşti sarcinile în fiecare zi. De exemplu, dacă îţi speli dinţii cu mâna dreaptă, foloseşte în ziua următoare mâna stângă. Acest obicei va avea impact asupra creierul, care se va adapta noilor reguli.

Nu te baza pe Google tot timpul

În timp ce Google şi tehnologia în sine ne-au făcut viaţa mult mai uşoară, ne-au antrenat şi să nu mai folosim creierul. Aşadar, data viitoare când te vei pierde la intersecţia unui oraş nou, încearcă să soliciţi indicaţii locale, în loc să porneşti GPS-ul. Efortul suplimentar va întări creierul.

Explică cuvintele neştiute pentru tine

Data viitoare când te vei confrunta cu un cuvânt pe care nu îl ştii sau semnificaţia nu o cunoşti, caută explicaţia conceptului şi citeşte-o cu voce tare. Poţi să o faci chiar în faţa oglinzii şi să te prefaci că eşti ascultată de o altă persoană. Acest obicei ajută creierul, iar tu îţi vei aminti data viitoare mult mai repede explicaţia.

Joacă jocuri care-ţi stimulează creierul

Pe lângă integrame, rebus şi sudoku, există ”n” aplicaţii care necesită folosirea cunoştinţelor. Descarcă-ţi jocuri de acest gen, în funcţie de interesele pe care le ai, iar în timpul liber te poţi juca, relaxându-te şi învăţând în acelaşi timp.

Mănâncă şi trăieşte sănătos

”Suntem ceea ce mâncăm”. Această vorbă se aplică fiecărui organ din corp, inclusiv creierului. Aşadar, dacă mănânci alimente nesănătoase, bogate în conservanţi, creierul este afectat în timp. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul stilului de viaţă nesănătos; adoptarea obiceiurilor precum fumat sau consumul de alcool. Alege în schimb să trăieşti şi să mănânci sănătos, deoarece acestea influenţează în mod direct creierul şi, la rândul lor, îmbunătăţesc nivelul de inteligenţă.