Nu îndopaţi animalele cu mâncare! Devin obeze

1 47048 original jpg jpeg

Şi animalele au probleme cu greutatea. Lipsa de activitate, hrana administrată haotic, mai ales dacă e gătită, duc la o acumulare patologică de grăsimi în corp, care produc dezechilibre şi afecţiuni ale organismului.

Factorii care generează obezitatea sunt multiplii şi variaţi:înaintarea în vârstă,sterilizarea,lipsa de mişcare,administrarea în exces a hranei,mai ales a tipurilor de hrană cu un conţinut foarte ridicat de proteine,glucide şi lipide.

Trebuie să ştiţi că hrana oamenilor îngraşă animalele,nu le hrăneşte şi nu le asigură necesarul de vitamine,însă doar le face şi mai mult poftă de mâncare. Sunt foarte importanţi şi factorii genetici,predispozanţi,care sunt decisivi în apariţia obezităţii,mai ales în cazul anumitor rase.

Dar cele mai comune cauze sunt:accesul excesiv la hrana foarte gustoasă,combinată adesea cu o activitate insuficientă. Există două tipuri de atitudini din partea stăpânilor:cei care nu au timp şi hrănesc animalul într-un mod dezordonat (marcat de sentimentul vinovăţiei) şi cei care abordează hrănirea animalului ca pe un eveniment cu semnificaţie socială,aşezând,uneori la propriu,animalul la masă.

Aceste tipuri de comportament pot fi corectate prin impunerea unei conduite de hrană adecvate. Animalele adulte trebuie să primească o masă principală o dată pe zi,seara,şi una secundară (o gustare) dimineaţa. Nu trebuie să le daţi pe săturate. Cantităţile trebuie adaptate rasei şi vârstei animalului.

Din păcate,există şi cauze mult mai complexe,cum ar fi hipotiroidismul şi hiperadrenocorticismul. De asemenea,femelele sunt mai expuse decât masculii,mai ales în urma sterilizărilor.

Conformaţia ideală se poate verifica prin palparea coastelor

Câinii şi pisicile care prezintă o greutate corporală cu 40% mai mare decât greutatea optimă se încadrează în categoria de risc crescut. Cel mai bine se poate verifica printr-o atingere la nivelul coastelor:dacă nu se simt,înseamnă că animalul e supraponderal. Greutatea e bună dacă se simt uşor.

Cele mai afectate sunt sistemele cardio-vascular (probleme articulare şi locomotorii,cu boli ortopedice,mai ales la câinii în creştere),endocrin (diabetul),hepatobiliar (lipidoza hepatică). Rasele predispuse la obezitate sunt:Labrador retriever,Cocker Spaniol,Dog german,Basset Hound,Beagle,Collie,Cocker King Charles,Mastino Napolitan.

Aşteptăm întrebările dvs. la adresa:urgente_veterinare 9331@yahoo.com

Există hrană pentru animale grase

Hrana unui animal obez e alcătuită din diete specializate,sărace în calorii şi cu mai multe fibre,care se găseşte în magazinele de specialitate.

Se administrează doar la recomandarea veterinarului,iar consumul va fi înregistrat de proprietar într-un caiet special. Puneţi patrupedul să facă mişcare în fiecare zi (plimbare,joacă)!