Nu se tem de întuneric!

1 77687 original jpg jpeg

Nu toate plantele au nevoie soare puternic pentru a supravieţui. Unele se simt minunat în locurile slab luminate şi nu sunt pretenţioase când vine vorba de apă. Frumuseţea lor nu constă în flori, ci în frunzele mari şi intens pigmentate.

Planta-păianjen purifică aerul

Cunoscută şi sub denumirea de Voalul-miresei, Chlorophytum comosum sau Planta-păianjen, de loc din Africa de Sud, este una din cele mai decorative plante de apartament. Are rădăcini groase, bine fixate în pământ, ceea ce o face rezistentă şi în condiţii de umiditate scăzută. Se crede că are capacitatea de a a purifica aerul din casă, în special de substanţele volatile care intră în compoziţia vopselei de mobilier.

Aglaonema, diva otrăvitoare

Originară din Indonezia şi enumită pentru rezistenţa ei în medii întunecate, Aglaonema commutatum a fost supranumită „planta întunericului“. Asemeni unei dive, este o prezenţă plăcută în  orice spaţiu interior, datorită frunzelor frumos colorate în nuanţe de verde şi gri. Creşte foarte încet şi are nevoie de căldură şi umezeală. Frunzele şi tulpinele plantei sunt otrăvitoare, de aceea, este bine să nu fie la îndemâna animalelor de companie şi a copiilor. Poate decora spaţiile fără lumină – holurile, de exemplu.

Crinul-păcii, planta cu flori elegante

Botezată latineşte Spathiphyllum Schott şi originară din America de Sud, Crinul păcii este o plantă care fură privirile şi este foarte uşor de îngrijit. Creşte frumos dacă o aşezi în spatele perdelei, într-o încăpere nu foarte luminoasă, şi o uzi frecvent, dar fără excese. Un studiu NASA arată că Spathiphyllum purifică aerul din încăperi, reducând concentraţia de poluanţi (benzen, formaldehidă, toluen, amoniac). Atenţie însă, este toxică pentru animalele de companie!

Filodendronul, inimă pentru îndrăgostiţi

Philodendron Scandens, popular numit Filodendron, face parte din familia plantelor tropicale are frunze în formă de inimă. Numele îi vine din greceşte: „philo“ înseamnă iubire, afecţiune, iar „dendron“, copac. De aceea mai este cunoscută şi ca „planta îndrăgostiţilor“. Este foarte uşor de întreţinut. Preferă lumina indirectă, fiindcă razele puternice pot cauza arsuri la suprafaţa frunzelor.

Violeta Africană preferă nordul

Saintpaulia ionantha, adică Violeta Africană, este o plantă de apartament cu flori decorative. Înfloreşte aproape tot timpul anului şi etalează o multitudine de culori. Nu este pretenţioasă. E bine să fie aşezată într-un loc ferit de razele soarelui  - recomandate sunt ferestrele cu expoziţie nordică şi vestică. Se udă foarte des vara şi primăvara, dar frunzele trebuie ferite de apă, fiindcă mucegăiesc repede. Poartă numele baronului german Walter von Saint Paul-Illaire, guvernator al unei provincii din Africa. Logodnica acestuia a îndrăgit planta şi a adus-o în Germania, de unde s-a răspândit în toată lumea.