Parfum făcut în casă. Şi tu poţi să-l obţii în 4 paşi simpli!

parfum făcut în casă jpeg

E cel mai ieftin parfum, combină exact aromele care îţi plac ţie şi, în plus, e 100% natural. Vorbim despre un parfum făcut în casă, după reţetele vechi, din flori şi plante frumos mirositoare. Oana Turcu, doctor în studiul plantelor, ne-a învăţat cum se face un asemenea parfum.

Pasul 1 pentru un parfum făcut în casă – Alegeţi plantele

Lavandă,muguri de pin,mentă,busuioc,trandafir,rozmarin,acestea sunt doar câteva dintre plantele pe care le poţi alege pentru prepararea unui parfum făcut în casă.

Calitatea plantelor e la fel de importantă ca şi puritatea uleiurilor esenţiale obţinute,spune Oana Turcu, care vă dă sfaturi şi consultaţii gratuite pe site-ul ei. „Plantele nu trebuie să fie maronii, ci să aibă aromă şi culoare”.

Pasul 2-Macerarea

Plantele se usucă şi se toacă mărunt. Apoi se pun într-un vas de sticlă şi se toarnă ulei până ce se acoperă planta. Puteţi alege ulei de măsline sau uleiuri uşoare.

Amestecul acesta se păstrează la 21-26o C. Amestecaţi zilnic,scuturând vasul,şi mai adăugaţi ulei,dacă este nevoie. Amestecul se lasă la macerat două săptămâni,apoi se strecoară prin tifon şi se păstrează la loc răcoros.

O altă metodă de preparare a uleiurilor esenţiale este prin utilizarea căldurii. Puneţi plantele într-un vas şi acoperiţi-le cu ulei. Încălziţi amestecul la o temperatură mică (circa 37 o C),fără capac,amestecând din când în când. După 6 ore,se strecoară şi se răceşte.

Pasul 3 pentru un parfum făcut în casă – Diluarea uleiului

Acest ulei esenţial se diluează cu ulei de jojoba sau de migdale şi cu apă.

Pasul 4 – Păstrarea

Parfumul obţinut se păstrează în recipient de sticlă pentru că cele din plastic emană anumite chimicale care afectează aroma parfumului.

Acest parfum făcut în casă poate fi folosit după două zile de la realizarea lui,iar aroma se păstrează şi şase săptămâni,în loc întunecos.

Reţeta bunicii pentru un parfum făcut în casă

Cu mulţi ani în urmă,femeile puneau la macerat petale de trandafir,busuioc şi rozmarin,născând o licoare magică.

Înainte de culcare,după ce se îmbăiau,ele aplicau câteva picături după lobul urechii şi în dosul genunchilor.

"Optaţi pentru parfumurile fără alcool!"

“Parfumurile cu alcool pot afecta mult pielea pentru că se usucă rapid după aplicare şi duc la deshidratarea pielii. Dacă vreţi parfumuri fără riscuri,alegeţi hidroparfumurile cu uleiuri esenţiale,care folosesc apa în locul alcoolului. Parfumurile de calitate conţin între 15% şi 30% uleiuri esenţiale. Uleiul de patchouli este deosebit de valoros pentru îngrijirea pielii, are proprietăţi emoliente, impiedicând deshidratarea”.