Pisicile sar de la etaj de... curiozitate

1 47427 original jpg jpeg

Atrase de zgomote, de vrăbiuţe sau de porumbei, multe pisici de apartament ajung pe balcon, să "exploreze". Curiozitatea lor le costă adesea. Iată ce măsuri puteţi lua.

Nu puţine sunt cazurile în care spitalele veterinare se confruntă cu adevărate epidemii de pisici ce au suferit traume severe ca urmare a căderilor de la înălţime. Asta ne face uneori să credem că pisicile suferă de o tendinţă sinucigaşă. Din fericire,felinele au un adevărat instinct de supravieţuire.

Această tendinţă sinucigaşă poate fi considerată mai degrabă un accident nefericit. La acesta contribuie în mare parte curiozitatea excesivă a pisicii,lipsa de experienţă în a „evolua la înălţime”,geamurile apartamentelor lăsate deschise,suprafeţele alunecoase ori instabile pe care merge.

Există o multitudine de factori ce pot duce la agravarea unei căzături,aşa cum este înălţimea de,suprafaţa pe care se cade (beton,pământ) alte obiecte ori corpuri ce se interpun căderii (crengi,garduri,automobile).

Există cazuri documentate de supravieţuire chiar şi în urma unor căderi de la etaje superioare precum etajul 9. Se presupune că,cu cât este mai mică înălţimea de la care se cade,cu atât timpul necesar întoarcerii pisicii,astfel încât să „cadă în picoare”,este mai scurt,deci căderea va fi mai brutală.

Multe dintre astfel de cazuri se soldează cu fracturi,hemoragii interne,şoc traumatic şi chiar deces.

Limitaţi-le accesul către balcon!

Examinarea medicală veterinară este o urgenţă şi poate fi salvatoare însă mai bine este să blocăm accesul pisicii în zonele pervazurilor,balconului,marginilor abrupte,case de scări ori de lift. Multe dintre astfel de accidente sunt rezultatul lipsei de experienţă a pisicii,care se poate dezechilibra sau aluneca. Rezistenţa şi capacităţile felinei de a se poziţiona corect în cădere nu trebuie supraapreciate.

Examinările de urgenţă se referă în primul rând la ecografia de urgenţă (pentru a observa hemoragiile interne,rupturile de organe,deplasările acestora) şi radiografia (pentru a pune în evidenţă traumatismele osteo-articulare).

Terapia antişoc şi internarea pot salva viaţa unei astfel de pisici,în concluzie nu e vorba de sinucidere,ci de un accident nefericit.