Ponturi pentru a-ţi menţine bijuteriile cât mai mult timp

1 63033 original jpg jpeg

Când vine vorba despre bijuterii, respectă următoarele reguli de îngrijire, ca să te bucuri de frumuseţea lor cât mai mult timp posibil.

Nu le purta zi şi noapte

E adevărat că cele mai multe bijuterii au încărcătură sentimentală şi suntem tentate să le purtăm mereu,chiar dacă ajungem să asortăm lănţişorul primit de la părinţi,în copilărie,cu inelul de logodnă.

De fapt,inelul de logodnă este primul pe lista cu bijuterii pe care le purtăm zi şi noapte. Dar este greşit să nu-l mai dăm jos de pe deget,odată ce l-am primit.

Purtatul bijuteriilorîn timpul somnului,când spălăm vasele,pictăm,spre exemplu,sau în timp ce facem lucruri cu mâinile este greşit,dacă nu purtăm mănuşi din latex.

Ori protejăm bijuteriile astfel,ori mai bine renunţăm la ele cât facem treabă cu mâinile. Înainte de a achiziţiona un obiect din metal preţios întreabă vânzătorul despre cum se îngrijeşte acesta şi unde poate fi depozitat.

Nu face baie cu ele

Nu doar că nu trebuie să porţi bijuteriile tot timpul,dar în mod sigur nu e bine să le porţi când înoţi sau pur şi simplu când faci duş. Apa reprezintă un abraziv natural. Chiar dacă acţiunea sa este blândă,vorbim totuşi despre un abraziv.

Aşa cum cu timpul apa erodează piatra,aşa poate distruge şi aurul sau alte metale preţioase.

Când faci duş,lucrurile nu se întâmplă atât de repede,cum se întâmplă cu apa sărată sau clorată,dar este bine să ţinem cont de instrucţiunile de pe eticheta lichidelor pentru spălat.

Unde le depozităm

Bun,nu trebuie să le purtăm zilnic,dar unde le putem păstra? Se întâmplă deseori să scoatem verigheta sau alte inele de pe degete,spre exemplu,la serviciu sau cu ocazia unor evenimente,şi să uităm unde le-am lăsat. Sau le pierdem pur şi simplu. De ce se întâmplă acest lucru neplăcut?

Una din explicaţii ar fi că le depozităm aproape de fiecare dată în alt loc. Bijuteriilear trebui să aibă un loc special pentru depozitare,aşa cum multe persoane îşi stabilesc un loc numai pentru cheile de la maşină.

Când ajungi acasă,pune verigheta,brăţara,cerceii şi alte bijuterii de preţ într-un loc numai de tine ştiut şi nu schimba locul des.

Nu le lăsa la vedere

Într-o lume ideală,în care nu există hoţi,să-ţi pui bijuteriile la vedere,pe dulapul din bucătărie,să zicem,nu ar trebui să fie un lucru grav.

Cum nu suntem în acea lume,e bine să păstrăm bijuteriile în locuri ascunse. Dacă sunt de mare valoare,poţi asigura bijuteriile.

Nu le ţine prea mult la curăţat

Există soluţii speciale pentru curăţat bijuteriilesau poţi folosi un recipient cu puţin oţet şi o periuţă. Nu lăsa bijuteriile prea mult timp scufundate.

Argintul ţinut prea mult în soluţie se curăţă foarte bine,dar dacă este uitat în recipient se poate înnegri şi îşi pierde luciul. La fel se întâmplă şi în cazul aurului,care se decolorează şi se uzează.