PRACTIC Cum aranjezi masa de Crăciun

1 46886 original jpg jpeg

Indiferent dacă ai musafiri sau petreci Crăciunul doar cu familia,o masă frumos aranjată va accentua aerul de sărbătoare şi va pune în valoare bucatele gustoase.

Cu puţină imaginaţie şi cu ajutorul pe care ţi-l vom da,vei avea cea mai frumoasă masă festivă!

Faţa de masă

Culorile care se poartă de obicei de Crăciun sunt roşu,alb şi verde. Poţi folosi o faţă de masă albă,şerveţele roşii şi rămurele de brad pentru decorarea mesei. Sau o faţă de masă roşie,şerveţele albe şi rămurele de brad. Pentru protejarea mesei în caz de accident,poţi pune sub faţa de masă o folie de plastic.

Farfuriile

Se aşază la minimum 40 centimetri una de alta,pentru ca mesenii să nu se incomodeze unii pe alţii. Farfuria de serviciu va rămâne permanent pe masă,pe ea se pun celelalte farfurii. Şerveţelele se pun în partea stângă dacă sunt din hârtie. Dacă sunt din pânză,se împăturesc cât mai frumos (se pot prinde cu o fundiţă sau cu un inel) şi se pun pe farfuria de serviciu.

Tacâmurile

Furculiţele se aşază în stânga,cu dinţii în sus,de la exterior spre interior în ordinea servirii. Cuţitele se aşază în dreapta,cu tăişul spre interior,respectând aceeaşi ordine. Linguriţa sau furculiţa pentru desert se aşază în faţa farfuriei sau se pot aduce în momentu servirii.

Paharele

Se aşază în faţa farfuriilor,de la stânga la dreapta în următoarea ordine:paharul cu apă (fără picior),paharul pentru vin roşu (e puţin mai mare decît cel de vin alb),paharul pentru vin alb,paharul pentru lichior. Vinul roşu se serveşte la temperatura camerei,în carafă,iar cel alb,la temperatura de 10-14 grade.

Pâinea şi olivierele

Solniţele pentru sare,condimente,piper se pun în fiecare capăt al mesei. Pâinea se pune în coşuleţe acoperite cu şervet,în număr sufcient încât să ajungă toţi invitaţii la ele.

Piesa de decor principală (aranjament floral,ornament) nu trebuie să fie mai înaltă de 10 cm,pentru a permite invitaţilor să poată comunica şi să se vadă. Nu folosi lumânări parfumate,mirosul i-ar putea deranja pe unii invitaţi şi ar pune în umbră şi aroma preparatelor tale.