PRACTIC: Cum scazi factura la întreţinere

1 48216 original jpg png

Factură prea mare la întreţinere? Lumina şi gazele telasă cu buzunarul gol? Există şi metode eficiente de a economisi. Trebuie doarpuţină atenţie şi,din mai multe economii mici,factura poate scădeaconsiderabil.

Strop cu strop,pierderi mari

Instalaţiile vechi,defecte,pot genera pierderi mari. Un robinet care curgepoate creşte considerabil factura la apă. Un singur robinet neetanş sau un vasde wc care scapă o picătură pe secundă irosesc 0,5 metri cubi pe lună. Dacă sescurge un fir de apă cu grosimea de 3 milimetri,pierderea poate depăşi 26metri cubi pe lună! Aşa că reparaţiile instalaţiilor defecte sunt o prioritate.Totodată,nu lăasa apa să curgă atunci când nu o foloseşti. De exemplu,opreşterobinetul atunci când te speli pe dinţi. Într-un minut se pot pierde între 10şi 14 litri.

Redu pierderile

Dacă nu ai apometre,instalează-le pentru a nu plăti pierderile de pe reţea.Pune-ţi un economizor de apă în rezervorul wc-ului şi preferă să faci duş înloc de baie. La un duş scurt,de 5 minute,se folosesc 35 de litri de apă,pecând o cadă plină are 80 de litri.Dacă montezi becuri economice,vei scădea considerabil factura de lumină. Fiiatentă şi stinge lumina când ieşi dintr-o cameră. Nu lăsa aparatele electriceîn funcţiune,când nu le foloseşti. Optează pentru un aparat care economiseştecurent,mai ales la frigidere,maşini de spălat şi televizoare. Atunci cândcumperi unul,fii atentă la clasa energetică a produsului:clasa A este cea maibună din punctul de vedere al eficienţei.

Economie la energia electrică

Atunci când nu ai multe rufe de spălat,alege varianta economică din programulmaşinii de spălat. Detergenţii din comerţ sunt eficienţi şi la temperaturi maiscăzute,aşa că poţi regla temperatura mai jos,economisind curent laîncălzirea apei. Nu ţine uşa deshisă la frigider mai mult timp şi dezgheaţă-lregulat,astfel,va consuma mai puţin.

Este foarte cald? Nu te grăbi să dai drumul alaer condiţionat. Temperatura vascădea simţitor dacă vei deconecta celelalte aparate electronice:televizoare,computere sau dvd-uri,care generează căldură.

Termoizolarea casei

Vara este momentul potivit pentru a face anumitereparaţii care vor reduce pierderile de căldură din locuinţă:izolareapereţilor şi montarea ferestrelor termoizolante. Prin pereţi se pierde până la33 % din căldura din în casă,iar prin uşi şi ferestre se pierde circa 56 %.Dacă-ţi izolezi termic locuinţa,vei economisi considerabil cheltuielile legatede căldură,gaze şi curent electric.

Facilităţi fiscale

Costurile izolării termice şi al schimbării uşilor şi ferestrelor se ridică la2.000-2.500 de euro pentru un apartament de 3 camere,dar se amortizează întimp prin scăderea cheltuielilor de întreţinere. Persoanele care îşireabilitează locuinţa din punct de vedere termic beneficiază de facilităţifiscale:proprietarii sunt scutiţi de plata impozitului pe locuinţă în perioadade rambursare a creditelor contractate pentru reabilitarea termică.