Prădători marini cu chip de îngeri

1 74300 original jpg jpeg

Animalele care stăpânesc mările şi oceanele au fost create de Mama-Natură într-o paletă largă de culori, etalând forme ciudate şi un camuflaj de invidiat, pentru a se ascunde mai bine de prădători. Chiar şi cele mai inocente arătări pot fi însă prădători de temut.

Anemona de mare,vânătorul otrăvitor

Cu filamentele lor lungi,unduitoare,colorate în nuanţe vii,aproape ireale,anemonele de mare seamănă cu nişte orhidee subacvatice. De fapt,anemona,numită şi actinie,este un prădător din familia celenteratelor.

Există peste 1.000 de specii de anemone de mare,care de care mai spectaculoase,dotate cu sute de tentacule. Aceste nevertebrate conţin un venin – de fapt,o combinaţie de neurotoxine – care paralizează prada.

Crevetele călugăriţă îşi zdrobeşte victimele

Cunoscut şi sub numele de crevetele Mantis sau călugăriţă (foto),creatura pare desprinsă dintr-o altă lume. Vieţuitoarea multicoloră pare că vine direct de la Carnavalul de la Rio.

Micuţul nu este aşa de inocent cum pare la prima vedere:se aruncă asupra prăzii cu o viteză extremă (31 m/s sau 112 km/h) şi o loveşte cu puterea unui glonţ de revolver. Loviturile sale sunt atât de rapide că provoacă bule de vapori explozivi,echivalentul unei unde de şoc. Impactul este imediat:unda de şoc nu sparge doar cochiliile cele mai dure,ci şi lentilele de la aparatele foto ale bieţilor scafandri.

Meduza cu pălărie înflorată înţeapă rău

Transparentă,în nuanţe schimbătoare,pare un spirit al adâncurilor. Meduza cu pălărie înflorată (Olindias formosus) nu este însă atât de inocentă pe cât pare:are o înţepătură foarte dureroasă.

Vietatea trăieşte în apele din zona Braziliei,Argentinei şi Japoniei,iar tentaculele sale,care se înfăşoară şi se desfăşoară cu repeziciune,sunt folosite pentru a captura peşti mici şi alte vietăţi.

Peştele-înger,solitarul oceanului

Cunoscut la noi în ţară şi sub numele de scalar,peştele-înger face parte din speciile de peşti imperiali. Scalarul atrage toate privirile cu dungile sale în culori aprinse,dispuse pe tot corpul şi pe aripioare.

Este un peşte solitar de recif,care străbate singur ori în pereche apele Oceanului Pacific sau Indian,în căutarea hranei sale preferate. Se adaptează rareori condiţiilor din acvariu,găsindu-şi moartea prin înfometare.

Citeşte şi:Se întorc păsările călătoare

Flori care vestesc primăvara