Sfaturi pentru a scăpa de molii
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să deschizi uşa unui dulap şi să zboare dinăuntru o nedorită molie? Pentru că în curând vei pune hainele groase în dulap peste iarnă, îţi oferim câteva sfaturi pentru a scăpa de molii.
Moliile sunt de două categorii,cele de bucătărie şi cele de haine. Cele de bucătărie se hrănesc cu cereale şi produsele derivate din acestea,aşadar evită să le depozitezi în cutii şi să le păstrezi pentru o durată îndelungată. Moliile de haine se hrănesc cu fibrele textile din materiale precum lână,blană sau mătase. O femelă de molie depune în jur de 100-250 de ouă,aşadar se înmulţesc destul de repede.
Sfaturi pentru a scăpa de molii
Aeriseşte cât mai des. Moliilese înmulţesc mai ales în mediile umede,aşadar aeriseşte zilnic,lăsând şi uşile la dulap deschise. De asemenea,femelele depun ouăle în crăpăturile dulapului,a parchetului sau altor spaţii din lemn. Este recomandat să aspiri cât mai des şi să ştergi suprafeţele cu substanţe dezinfectante. Cea mai la îndemână soluţie este cea preparată din apă şi oţet,cu care poate fi şters interiorul dulapului înainte să bagi hainele mai groase. Nu uita să le aeriseşti de 3-4 ori pe an,să le periezi şi să le scuturi.
Pentru a îndepărta moliile,mizează pe aromele puternice. Lavanda sau cedrul sunt cele mai bune alternative,deoarece vor parfuma discret hainele. Agaţă săculeţi cu lavandă de bara şifonierului sau îmbibă o bucată de material în ulei de cedru,iar moliile nu-şi vor mai face culcuşul în casa ta.
Alte uleiuri esenţiale,cu miros puternic sunt cele de eucalipt,rozmarin,cimbru sau mentă. Amestecă-le până obţii o combinaţie pe gustul tău. De asemenea,câteva coji uscate de portocală sau lămâie pot face minuni împotriva moliilor.