Şi ei sunt sensibili la frig

1 46762 original jpg jpeg

Nu toate rasele, atât de câini, cât şi de pisici, sunt adaptate acestei perioade mai dificile. În timp ce poate un Mioritic, un Carpatin, un Husky sau un Malamut vor rezista excelent la sezonul rece, nu la fel putem spune despre un Teckle, un Bichon, un Metis cu părul scurt şi talie mică.

Acest lucru se întâmplă pentru că,în timp ce primii sunt perfect adaptaţi unor medii în care iarna este mereu la ea acasă,ceilalţi împart cam aceleaşi necesităţi cu omul,au nevoie de căldură şi confort. Aşadar,dacă ne este nouă frig,înseamnă că şi lor le este.

Rasele sensibile la umezeală,ce au nevoie de protecţie,adică o hăinuţă specială de căţel adaptată vremii (şi,de ce nu,modei?) ar fi Yorkshire,Caniche,Jack-russel,Pomeranian şi în general rasele de talie mică sau câinii cu păr scurt.

Chiar şi câinii folosiţi la vânătoare au nevoie de ceva atenţie în sensul că perioadele de repaus trebuie efectuate în incintă uscată,încălzită,iar excesul de umiditate trebuie îndepărtat. Problemele de sănătate ce pot să apară sunt legate de hipotermie,afecţiuni respiratorii,cardiace,degerături,acutizarea afecţiunilor articulare.

Cât despre pisici ce să spunem? Imaginea unei pisici pe pervazul geamului deasupra unui calorifer,ne spune destule despre ce îi trebuie acesteia în sezonul rece.

Husky poate sta permanent afară

Permanent afară,dar cu un adăpost accesibil rasei,pot sta Rottweilerul,Husky,Terra Nova,Samoyed,Bobtail,Ciobănescul german,Ciobănescul de Berna,etc.

Feriţi animalul de curenţi reci de aer,orientaţi cuşca câinelul în direcţia opusă vântului. Schimbaţi mereu apa,înainte ca aceasta să îngheţe şi folosiţi recipiente din alte materiale decât cele din metal.

Oferiţi-le hrană bogată în proteine

După fiecare plimbare,e recomandat să îndepărtăm umezeala,zăpada sau gheaţa cu un prosop şi să verificăm urechile,coada,lăbuţele pentru a observa eventualele zone degerate sau rănite,să îndepărtăm umezeala din urechi pentru a preveni eventualele otite.

În această perioadă trebuie oferită o hrană bogată în proteine şi calorii care să ajute organismul să producă energia necesară.

Nu lăsaţi animalul nesupravegheat perioade lungi de timp în maşina neîncălzită,aceasta răcindu-se repede.

În adăpostul animalului sau în casă,acoperiţi pardoseala cu un covor sau o pătură.

Evitaţi tunsul sau spălatul animalului în această perioadă,astfel prevenind diferite afecţiuni provocate de frig.