Soluţii rapide contra picioarelor grele

1 81650 original jpg jpeg

Nu trebuie să fii nici foarte în vârstă, nici foarte muncită fizic ca să ai senzaţia că nişte ghiulele îţi atârnă de picioare şi abia te lasă să mergi. Băile şi compresele de leac sunt eficiente în astfel de cazuri.

De obicei, această senzaţie apare la persoanele care stau foarte mult în picioare sau în şezut, sau care obişnuiesc să ţină picioarele încrucişate. Retenţia de apă şi insuficienţa venoasă sunt, de asemenea, cauze senzaţiei de picioare grele. Există câteva remedii eficiente care alungă senzaţia de picioare grele.

Băi reci

Cea mai simplă şi la îndemână soluţie, în caz de picioare grele, e să faci o baie rece la picioare. Poţi fie să-ţi înmoi picioarele în apa din cadă, fie să treci peste ele un jet de apă rece. Lichidul cu temperatură scăzută are efect vasoconstrictor şi stimulează circulaţia sângelui.

Atenţie!

Căldura este un factor agravant în caz de insuficienţă venoasă.

Comprese cu gheaţă

Pune câteva cuburi de gheaţă într-un prosop curat, zdrobeşte-le cu ciocanul de şniţele. Plimbă-ţi compresa pe picioarele obosite. Prin dezumflarea accelerată pe care o produce asupra picioarelor, se înlătură imediat senzaţia de greutate.

Baie cu sare amară şi bicarbonat de sodiu

Când vii acasă, după o zi agitată, pune apă rece într-un lighean şi adaugă 1 lingură de sare amară (sau Epsom, cum i se mai spune) şi încă una de bicarbonat de sodiu. Relaxează-te astfel cel puţin un sfert de oră. Bicarbonatul de sodiu are proprietăţi antiinflamatoare, iar sarea amară are efect relaxant. Astfel, elimini senzaţia de picioare grele.

Băi cu viţă-de-vie roşie

Frunzele de viţă-de-vie, recoltate toamna, când devin roşii, sunt excelente în caz de insuficienţă venoasă. Adaugă 2 mâini de frunze într-un litru de apă şi fierbe 2 minute. Apoi, lasă la infuzat 10 minute. Lasă să răcească lichidul şi adaugă-l într-un lighean cu apă proaspătă, în care-ţi înmoi picioarele.

Masaj cu uleiuri esenţiale

Dacă stai mult în picioare, apare şi oboseala, e clar! Pentru picioarele muncite astfel, foarte bune sunt masajele cu uleiuri esenţiale. De preferat e cel de mentă, pentru senzaţia de răcoare pe care o induce. La fel de bun e uleiul de lavandă sau de muşeţel. Prepară un amestec din 2-3 linguri de ulei de măsline şi 2 picături de ulei esenţial, oricare din cele enumerate. Încălzeşte puţin amestecul uleios în palme, apoi masează-ţi pe îndelete picioarele. Nu te spăla imediat! Lasă să acţioneze peste noapte.