Spălarea perdelelor. 7 sfaturi ca să scapi de orice pete

spălarea perdelelor jpeg

Perdelele acumulează în pliurile lor praf şi acarieni. Află cum se face spălarea perdelelor în funcţie de tipul de material textil din care sunt alcătuite, de imprimeu sau de petele care le urâţesc!

1. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Înainte de spălare

Ca regulă generală,înainte de a spăla perdelele,scoate întâi petele vizibile,folosind un produs blând sau doar apă cu săpun. Verifică indicaţiile de pe etichetă – vei afla informaţii importante legate de tipul de spălare recomandat şi de temperaturile aferente. Nu spăla perdelele având imprimeuri colorcu detergent pudră care conţine produse de albire. Idealul este să foloseşti detergent lichid sau săpun de casă. Nu usca perdelele la soare. Calcă-le numai dacă aceasta este indicat pe etichetă.

2. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Perdele din in

Se pot spăla la maşină,cu condiţia ca temperatura setată să nu depăşească 50°,cu stoarcere/centrifugare minimă. Evită detergenţii agresivi şi produsele cu clor,care îngălbenesc în timp fibrele de in. Când speli de mână perdelele de in,nu le stoarce puternic,ci lasă-le pe o suprafaţă plată,ca să se scurgă apa natural. Calcă-le când sunt încă umede.

3. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Perdele din satin

O spălare prea agresivă,la temperaturi mari şi cu detergent puternic,va duce la pierderea luciului şi strălucirii materialului. Evită spălarea de orice tip – la maşină sau de mână. Scutură-le des de praf şi eventual optează pentru curăţare chimică. Petele se scot prin tamponări uşoare cu o cârpă curată,înmuiată în apă călduţă şi săpun lichid.

4. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Perdele vopsite manual

Perdelele vopsite manual,în culori naturale,se spală doar de mână,cu săpun de casă sau săpun de Marsilia,în apă călduţă.  Înainte de clătire,perdelele se lasă puţin în soluţie de oţet,care fixează culoarea.

5. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Perdele de bumbac

Sunt cele mai uşor de spălat. La maşină,programul trebuie setat la temperaturi ce nu depăşesc 60°. Poţi folosi orice tip de detergent,dar dă prioritate celor care au în compoziţie săpun de Marsilia. Clăteşte cu oţet, ca să menţii culorile imprimeului vii şi ca să elimini urmele de detergent.

6. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Perdele din material sintetic

Aproape toate perdelele din material sintetic pot fi spălate,mai puţin cele din acetat,care se pot umfla.

7. Sfaturi pentru spălarea perdelelor: Perdele din tul

Spală-le prin cufundare rapidă,fără a freca,într-o baie cu apă călduţă,în care ai dizolvat puţin săpun. Clăteşte fără stoarce,usucă-le pe o suprafaţă plată.