Ştii ce alimente trebuie spălate şi care nu?

1 74153 original jpg jpeg

Înainte de a consuma un aliment ştii foarte bine că trebuie să-l speli. Însă ce nu ştii e că nu toate trebuie spălate. Află care sunt acestea!

Alimente care trebuie spălate

Fasolea la conservă

Fasolea la conservă este deja fiartă,iar lichidul în care stă poate conţine mult sodiu. Este recomandat să clăteşti boabele de fasole cu un jet de apă călduţă. Dacă vrei să le consumi în salate,le poţi aşeza înainte pe un şerveţel de hârtie  sau pe un prosop care să absoarbă excesul de apă.

Fructele şi legumele

Probabil că deja ştii că fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a le mânca. Spală-le foarte bine cu apă rece ca să elimi bacteriile şi impurităţile. Cele cu coajă poroasă nu ar trebui niciodată spălate cu săpun sau orice alt agent de curăţare,pentru că rămâne impregnat.  Dar cu fructele cu coajă necomestibilă cum rămâne te întrebi poate? Mai e nevoie să le speli? Răspunsul este da! Pepenele,avocado,citricele trebuie spălate. Chiar dacă nu vei mânca coaja,dacă le vei curăţa direct cu cuţitul,există riscul să împrăştii bacteriile existente şi să contaminezi pulpa fructului.

Orezul

Unii cred că orezul nu ar trebui spălat înainte de a fi gătit,însă acest lucru este greşit. Boabele de orez se pun într-un vas şi se clătesc cu apă rece de cel puţin 2-3 ori. Astfel sunt îndepărtate impurităţile,amidonul din boabe şi bacteriile prezente şi în plus va face orezul să fie mai moale şi mai gustos.

Recipientele

Ca şi băuturile la doză, conservele şi chiar şi sticlele pot fi pline de microbi până ajung la tine în bucătărie. Gemurile,fasolea,pasta de tomate,sucurile,toate acestea trebuie spălate înainte de a fi depozitate în cămara cu bunătăţi sau în frigider.

CIteşte şi:Fă diferenţa dintre alimentele de calitate şi cele vechi

Alimente care nu trebuie spălate

Carnea crudă

Poate te-ai gândit să speli aripioarele de pui sau carnea de porc,în ideea că vei îndepărta bacteriile şi microbii,dar de fapt vei face fix opusul. Apa pe care ai folosi-o ca să speli carnea nu este suficient de caldă încât să omoare bacteriile,dacă ele există. Nu vei face altceva decât să le împrăştii pe toată suprafaţa bucătăriei şi e posibi să intre în contact şi cu corpul tău. Când vei vrea să prepari o altă mâncare pe aceeaşi suprafaţă unde ai spălat carnea,o vei contamina automat.

Salata ambalată

Salata sau morcovii din ambalaj nu mai au nevoie de spălare după ce le cumperi,sunt spălate înainte de ambalare. Pe aceste produse este trecută menţiunea că sunt „gata de consum”. De fapt,dacă le speli acasă,există riscul contaminării cu microbii existenţi în bucătăria ta. Unii comercianţi chiar trec pe ambalaj „spălat de 3 ori”,ceea ce înseamna că sunt numai bune de mâncat.

Peştele crud

La fel ca şi în cazul puiului sau a cărnii de porc crude,evită să speli peştele crud ca să reduci riscul răspândirii bacteriilor. Când mergi la cumpărături,alege file de peşte. Înainte de a-l pregăti pentru gătit,spală-ţi bine mâinile şi suprafaţa pe care vei găti.

Ouăle

Deşi multe persoane cred că este obligatoriu să speli ouăle,se pare că nu este deloc recomandat să faci asta. Comercianţii folosesc înainte de a vinde ouăle o tehnică specială de spălare a acestora. Uneori sunt date pe suprafaţa cojii chiar şi cu un ulei mineral pentru sporirea protecţiei.

Pastele

Nu spăla pastele înainte de a le găti. Amidonul natural este exact ce le trebuie pastelor. Chiar şi apa în care au fiert şi în care şi-au lăsat amidonul este bună pentru a obţine cel mai fin sos pentru paste posibil. Aşa că pune-le direct din ambalaj la fiert şi vei vedea cât de gustoase vor fi.

Citeşte şi:Nu ţine niciodată aceste alimente în folie de plastic

Sursă foto:thehealthsite.comRecente

Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg
Articol   De ce sa alegi o vopsea de par fara amoniac 5 motive jpg