Studiu De ce pot fi borcanele pentru condimente periculoase

Rezultatele unui studiu arată că în borcanele pentru condimente se pot transfera bacterii care ne pot îmbolnăvi. Descoperă cum și-au dat seama oamenii de știință, dar și care sunt soluțiile pe care le avem la îndemână! 

image

În cadrul unui studiu, citat de „Best Life”, oamenii de știință au vrut să descopere pe ce suprafețe din bucătărie se pot transfera bacteriile de la un aliment contaminat.  

Pentru a afla ce obiecte din bucătărie ne pot îmbolăvi, cercetătorii au pregătit burgeri din carne de curcan, care conțineau o bacterie-substitut (inofensivă) pentru norovirus (adică un virus contagios care poate provoca vărsături și diaree). 

Citește și: La ce să fii atent când gătești carne de pui! Mâncarea gustoasă se poate tranforma într-una periculoasă 

După ce preparatele au fost gata, oamenii de știință au luat probe de pe diferite suprafețe - de pe blaturi, ustensile, aparate de gătit și electrocasnice. Majoritatea suprafețelor au fost testate pozitiv, însă borcanele cu condimente au fost cele mai infectate. Acestea au fost urmate de tocătoare și de capacele coșurilor de gunoi. La polul opus, s-a aflat mânerul frigiderului, dar și suprafața interioară a chiuvetei. 

Borcanele cu condimente au avut cele mai mari concentrații de bacterii, deoarece specialiștii nu s-au spălat pe mâini înainte să condimenteze carnea și, desigur, recipientele nu au fost igienizate anterior, ceea ce se poate întâmpla și în mod obișnuit.

INFO: Potrivit unui alt studiu, citat de „Best Life‟, cârpele, buretele pentru spălat vase, chiuveta de bucătărie și rezervorul aparatului de cafea sunt suprafețe unde se pot acumula bacterii, în mod frecvent. 

Vezi și: Buretele de spălat vase, unul dintre cele mai nocive obiecte din casă. Cum îl dezinfectezi corect 

Care sunt soluțiile? 

Dacă rezultatele studiului ți-au dat de gândit, nu te panica! Din fericire, nu este nevoie să renunți la condimentele tale preferate. Spălarea frecventă a mâinilor este necesară pentru a-ți proteja organismul de bacterii, dar și igienizarea borcanelor pentru condimente.

„Când ai terminat de tăiat carnea, trebuie să te speli pe mâini, înainte să pui mâna pe acel borcan‟, îndeamnă Benjamin Chapman, care este și autorul principal al studiului. De asemenea, Chapman recomandă, ca după folosirea condimentelor, să ștergi borcanele cu săpun și să folosești un spray dezinfectant de bucătărie. 

Studiul a fost publicat în „Journal of Food Protection‟ (Jurnalul pentru Protecția Alimentelor) în septembrie 2022. 

Sursă foto: Shutterstock