Studiu De ce pot fi borcanele pentru condimente periculoase

Rezultatele unui studiu arată că în borcanele pentru condimente se pot transfera bacterii care ne pot îmbolnăvi. Descoperă cum și-au dat seama oamenii de știință, dar și care sunt soluțiile pe care le avem la îndemână! 

image

În cadrul unui studiu, citat de „Best Life”, oamenii de știință au vrut să descopere pe ce suprafețe din bucătărie se pot transfera bacteriile de la un aliment contaminat.  

Pentru a afla ce obiecte din bucătărie ne pot îmbolăvi, cercetătorii au pregătit burgeri din carne de curcan, care conțineau o bacterie-substitut (inofensivă) pentru norovirus (adică un virus contagios care poate provoca vărsături și diaree). 

Citește și: La ce să fii atent când gătești carne de pui! Mâncarea gustoasă se poate tranforma într-una periculoasă 

După ce preparatele au fost gata, oamenii de știință au luat probe de pe diferite suprafețe - de pe blaturi, ustensile, aparate de gătit și electrocasnice. Majoritatea suprafețelor au fost testate pozitiv, însă borcanele cu condimente au fost cele mai infectate. Acestea au fost urmate de tocătoare și de capacele coșurilor de gunoi. La polul opus, s-a aflat mânerul frigiderului, dar și suprafața interioară a chiuvetei. 

Borcanele cu condimente au avut cele mai mari concentrații de bacterii, deoarece specialiștii nu s-au spălat pe mâini înainte să condimenteze carnea și, desigur, recipientele nu au fost igienizate anterior, ceea ce se poate întâmpla și în mod obișnuit.

INFO: Potrivit unui alt studiu, citat de „Best Life‟, cârpele, buretele pentru spălat vase, chiuveta de bucătărie și rezervorul aparatului de cafea sunt suprafețe unde se pot acumula bacterii, în mod frecvent. 

Vezi și: Buretele de spălat vase, unul dintre cele mai nocive obiecte din casă. Cum îl dezinfectezi corect 

Care sunt soluțiile? 

Dacă rezultatele studiului ți-au dat de gândit, nu te panica! Din fericire, nu este nevoie să renunți la condimentele tale preferate. Spălarea frecventă a mâinilor este necesară pentru a-ți proteja organismul de bacterii, dar și igienizarea borcanelor pentru condimente.

„Când ai terminat de tăiat carnea, trebuie să te speli pe mâini, înainte să pui mâna pe acel borcan‟, îndeamnă Benjamin Chapman, care este și autorul principal al studiului. De asemenea, Chapman recomandă, ca după folosirea condimentelor, să ștergi borcanele cu săpun și să folosești un spray dezinfectant de bucătărie. 

Studiul a fost publicat în „Journal of Food Protection‟ (Jurnalul pentru Protecția Alimentelor) în septembrie 2022. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg