Te pot îmbolnăvi animăluţele de casă?

1 52435 original jpg jpeg

Bucuria de a avea în casă un animăluţ şi de a te simţi prin el mai aproape de natură are şi câteva minusuri. Prietenii devotaţi ai omului ne pot transmite şi bolile lor. Asta doar dacă nu luăm câteva măsuri simple şi eficiente.

Câinele,acest vechi si credincios prieten al omului,şi-a cucerit definitiv rolul privilegiat în inima tuturor. Se apreciază că numai în New York există circa un milion de câini. Plăcerea de a-i avea este însoţită însă şi de riscuri. Puţini ştiu că simpaticele patrupede ne pot transmite 39 de afecţiuni,iar pisica circa 22. Dar acest lucru nu trebuie să ne sperie,ci doar să ne facă mai atenţi cu măsurile de prevenire. Cea mai importantă dintre ele este igiena.

Toxocarioza,puţin cunoscută

O boală puţin cunoscută este toxocarioza,determinată de larvele unui vierme numit Toxocara canis. Larvele dau febră,simptome pulmonare,iar în sange,eozinofile. Periculoasă este afectarea ochiului,care,netratată,poate duce la complicaţii. Infecţia se transmite prin contactul cu materiile fecale ale câinilor afectaţi de boală. Maladia poate fi prevenită uşor,printr-o igienă riguroasă şi spălarea mâinilor,după curăţarea litierei. Şi,bineînţeles prin tratarea câinelui atins de o astfel de infecţie.

simeon stalpnicul png
simeon stalpnicul png

Pisica este o sursă de zoonoze,cum ar fi:pasteureloza,toxoplasmoza,boala zgârieturii de pisică,diferitele helmintoze. ­Este bine de ştiut că peste 50% din pisici au în saliva lor un microb patogen pentru om,Pasteurella multocida,care poate da la nivelul muscaturii,flegmoane şi septicemii. Micile feline sunt periculoase pentru gravide,deoarece aceste animale participă la ciclul evolutiv al unui protozoar numit Toxaplasma gondii. Aceasta boală se exprimă prin tulburări nervoase,afecţiuni pulmonare,iar în cazul gravidelor poate duce la avort şi la malformaţii congenitale ale fătului. Femeile gravide trebuie să evite contactul cu litiera pisicilor şi să menţină o igienă personală riguroasă după contactul cu acestea.

Cum previi giardioza

Printre cele mai des întâlnite zoonoze menţionăm giardioza. Giardia Lambia este denumirea parazitului localizat la nivelul tractului intestinal al multor specii de animale,atât domestice cât şi sălbatice. Câinii,pisicile,

simeon stalpnicul png

dar şi oamenii infectaţi cu giardia prezintă diaree,scădere în greutate,stare generală proastă. Semnele clinice pot fi şi intermitente.  Transmiterea directă a giardiei nu este sursa principală a infecţiei,mai uşor se transmite indirect,adică prin fecale contaminate sau prin sol. Omul se infectează prin ingestia chisturilor care se pot găsi pe alimente,în apa sau pe mâinile nespălate. De obicei,sursa de baza în transmiterea gardiei o reprezintă apa contaminată.

Giardioza poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri riguroase de igiena personală şi folosirea surselor de apă potabilă nepoluate.