Trucuri ca să nu iroseşti mâncarea de sărbători

1 66146 original jpg jpeg

Sărbătorile se apropie şi, ca în fiecare an, vei găti o mulţime de mâncare - şi vei arunca o bună parte din ea. Iată cum să procedezi ca să nu iroseşti preparatele!

Cumpără mai puţin

Perioada sărbătorilor aduce cu ea o frenezie a cumpărăturilor,inclusiv de alimente. Asta înseamnîă că vei mânca în exces – fiindcă te vei simţi obligată să consumi cât mai mult din ceea ce ai luat-,sau vei arunca o bună parte din preparatele rămase de la masa festivă. Cel mai bine este să-ţi calculezi,pur şi simplu,în termeni de porţii,câtă mâncare vei găti,în funcţie de numărul de invitaţi. Vei şti cu mai multă precizie şi ce ingredientesă iei din supermarket.

Serveşte mai puţine feluri

De obicei eşti tentată să serveşti feluri cât mai variate? Ei bine,limitează-te la aperitive şi 1-2 feluri principale,nu foarte complicate. Poţi servi un desert uşor – o salată de fructe,un tort de îngheţată de-a gata (care se păstrează uşor la congelator).

Optează pentru reţete clasice

Oamenii au,în general,gusturi mai conservatoare,mai ales de sărbători. Limitează-te la clasicul grătar cu cartofi prăjiţi şi la sărmăluţe,în loc să te lansezi în reţete savante sau cu ingrediente exotice,care nu-s tocmai pe gustul tuturor. În plus,o reţetă nouă nu iese întotdeauna aşa cum trebuie din prima – deci,nu risca!

Găteşte în avans

Nu lăsa partea cu gătitul pe ultima sută de metri. Când ai friptura în cuptor,sarmaua pe foc şi eşti cu un ochi şi la ciorbă,rişti cu siguranţă să ţi se ardă ceva. Prepară în avans ceea ce poate fi păstrat în frigider mai mult timp:piureurile,sosurile,supa şamd.

Reciclează

Anumite preparate pot fi reciclate:spre exemplu,carnea de pui,de la friptura neconsumată,poate fi tăiată cubuleţe şi adăugat apoi într-o delicioasă salată.  Sau resturile de chec sau cozonac pot intra în alcătuirea unei reţete de prăjitură. Resturile de piure,condimentate corespunzător,pot intra în compoziţia unei plăcinte cu aluat cumpărat din comerţ,pe care o vei servi familiei,după sărbători.

Fă liste

Nu te mulţumi să înveleşti resturile de la masă în folie de aluminiu şi să le uiţi în frigider. Fă o listă cu ingredientele rămase de la masa festivă,afişeaz-o pe uşa frigiderului,şi parcurge-o ori de câte ori te gândeşti să prepari ceva nou de mâncare.