Trucuri pentru reducerea facturii la gaze

1 65985 original jpg jpeg

A economisi la factura de gaz fără a face rabat de la confort – iată două lucruri care se contrazic. Aparent! Fiindcă poţi să iei o serie de măsuri ca să reduci factura la gaze fără să fii nevoită să te speli cu apă rece sau să tremuri pe timp de iarnă.

Nu acoperi caloriferele

Când ai centrală pe gaze naturale,încălzirea încăperilor e răspunzătoare de 65 % din costurile facturii. Deci,fiecare detaliu contează – de la utilizarea raţională a caloriferelor la izolarea termică a locuinţei. Nu acoperi caloriferele cu rufe,cu draperii grele,cu diverse obiecte. Nu înghesui piese de mobilier în jurul calorierului. Reduci astfel suprafaţacare emite căldură şi buna repartiţie a căldurii în încăperi. În plus,caloriferele se vor degrada mai rapid.

Desprăfuieşte

Desprăfuieşte măcar de două ori pe an caloriferele,pentru a le ameliora eficacitatea.

Curăţă-le la interior

Măcar o dată pe an,curăţă caloriferele la interior,lăsând apa să se scurgă. Fă operaţiunea înainte ca acestea să intre în funcţiune – deci,la începutul sezonului rece. Deschide toate robinetele,începând cu cele de la nivelele inferioare (dacă locuieşti la casă). Robinetele caloriferelor de la ultimul etaj sunt ultimele care trebuie deschise. Presiunea lichidului din circuitul de încălzire trebuie să fie constantă,ceva mai mare de 1,3 – 1,5 bari,în apartament. Dacă elemenţii caloriferului rămân reci chiar în proximitatea robinetului,cere sfatul unui specialist.

Scade temperatura cu un grad

A scade cu un singur grad temperatura termostatului îţi face economii de 7 % la factura de încălzire. Adaptează temperatura în fiecare încăpere,după necesităţi:19°C în camera copiilor şi în sufragerie,21°C în baie,16°C în dormitorul conjugal. De asemenea,încălzeşte cu prioritatea încăperilor mai des utilizate. Dacă eşti absentă în cursul zilei,redu termostatul la un nivel suportabil,astfel încât să găseşti o atmosferă plăcută în casă,când te întorci de la muncă. Noaptea,temperatura poate să fie mai scăzută cu 2-3 grade faţă de temperatura obişnuită.

Controlează umiditatea

Aeriseşte de mai multe ori pe zi,pentru a evita umiditatea produsă de respiraţie şi în cursul activităţilor menajere.

Schimbă boilerul

Schimbă boilerul la fiecare 10-15 ani. Vei fi uimită ce economii faci,investind într-un aparat mai performant – până la 30 % economii la factură!

Izolează termic

Izolează termic pereţii casei,podeaua. Dacă stai la casă,repară acoperişul dacă materialul cu care e acoperit prezintă fisuri. Schimbă tâmplăria clasică cu geamuri termopan. Pe podelele din gresie,aşterne covoare călduroase din lână.