Ulei esenţial de ienupăr. 6 proprietăţi vindecătoare ale plantei
Ienupărul este un arbust conifer, de dimensiuni mici şi medii. Boabele acestuia sunt, de fapt, mici conuri cu proprietăţi antioxidante şi antibacteriene. Din ele se face ulei esenţial de ienupăr, un produs-minune.
Cea mai bună formă prin care poţi beneficia de proprietăţile miraculoase ale boabelor de ienupăr este cea de ulei esenţial. Acesta ajută la prevenirea bolilor într-un mod natural datorită conţinutului său ridicat de antioxidanţi. Află pentru ce poţi folosi acest ulei-minune:
1. Foloseşte ulei esenţial de ienupăr pentru a-ţi ameliora balonarea
Cea mai cunoscută întrebuinţare a ienupărului este pentru tratarea infecţiilor urinare.
Boabele de ienupăr sunt un diuretic natural, care ajută la eliminarea excesului de fluide din vezică, reducând balonarea. Pentru un efect maxim, combină uleiul esenţial de ienupăr cu alte alimente cu efect diuretic, precum afinele şi ceaiul de păpădie.
2. Protejează şi vindecă pielea
Datorită efectelor sale antiseptice, antiinflamatoare şi antifungice, acest ulei esenţial de ienupăr te ajută să lupţi contra iritaţiilor pielii, eczemei, micozei şi acneii. De asemenea, câteva picături aplicate pe piele sunt îndeajuns dacă îţi doreşti să reduci vizibilitatea vergeturilor sau a urmelor lăsate de acnee.
3. Ulei esenţial de ienupăr ca să-ţi îmbunătăţeşti digestia
Gustul amar al ienupărului ajută la stimularea enzimelor digestive, facilitând absorţia proteinelor, nutrienţilor şi grăsimilor din alimente. Câteva picături de ulei eteric de ienupăr în apă reprezintă o soluţie pentru stimularea poftei de mâncare şi protejarea şi purificarea ficatului.
4. Te relaxează şi îmbunătăţeşte somnul
Este cel mai bun ulei esenţial pentru reducerea stresului. Mirosul uleiului de ienupăr are un efect calmant, fiind un remediu ideal dacă suferi de insomnie. Poţi folosi uleiul pe post de parfum, aplicându-l pe încheieturi sau amestecând câteva picături cu detergentul tău obişnuit, atunci când speli hainele.
5. Ulei esenţial de ienupăr - Luptă contra refluxului gastroesofagian
Pentru a ameliora simptomele indigestiei, precum refluxul acidului gastric, combină câteva picături de ulei esenţial din boabe de ienupăr cu ulei de cocos şi masează zona afectată, sau bea amestecul.
6. Igienizează casa
Datorită proprietăţii sale antiseptice, uleiul eteric de ienupăr poate fi folosit şi pentru curăţarea casei. Ienupărul are cel mai puternic efect antifungic, luptând împotriva bacteriilor şi fungilor rezistenţi la antibiotice şi a bacteriei care cauzează candidoza. Înlocuieşte produsele de curăţat din magazine cu ulei eteric de ienupăr! Poţi curăţa orice suprafaţă din baie şi bucătărie, inclusiv electrocasnicele, prevenind bacteriile să se răspândească. Pe lângă o curăţare eficientă, acest ulei purifică aerul din casă.
Ulei esenţial de ienupăr - Ştiaţi că...
Boabele de ienupăr erau folosite în Grecia Antică ca remedii pentru numeroase afecţiuni, iar mai apoi, în spitalele din Franţa, boabele erau arse pentru a purifica aerul, ajutându-i pe pacienţi să lupte contra infecţiilor?
Însă nu trebuie să te limitezi doar la ulei esenţial de ienupăr. Poţi avea parte de beneficiile oferite de boabele de ienupăr şi sub alte forme:
-Condimente: Zdrobeşti câteva boabe de ienupăr şi adaugi pasta rezultată pe carne sau peşte.
-Decoct sau infuzie din boabe.
-Ceai de ienupăr.
Utilizarea îndelungată a ienupărului poate cauza probleme la rinichi, aşa că este indicat să îl consumi într-o cură de maximum 6 săptămâni, în jur de 2-10 grame pe zi.