Umezeală în casă? Află cum scapi de ea

1 71107 original jpg jpeg

Cu toţii ştim că umezeala excesivă poate să deterioreze mobilierul, parchetul şi poate afecta pereţii, dar problema cea mai mare pe care o cauzează este igrasia.

Mucegaiul de pe pereţi,în afara aspectului inestetic pe care-l creează,este un adevărat pericol pentru sănătate,favorizând apariţia unor alergii,afecţiuni respiratorii,dureri de cap şi chiar depresii. Din acest motiv,în faţa unei astfel de situaţii trebuie luate măsuri serioase.

Vă amintim că pentru a putea controla nivelul de umiditate din casă trebuie în primul rând să-l măsurăm cu ajutorului unu aparat special,numit higrometru (sau umidometru),iar nivelul optim de umiditate variază în jurul procentului de 40-60%. Dacă nivelul de umezeală depăşeşte 60 %,primul pas pentru rezolvarea problemei este depistarea sursei care produce excesul de umezeală. Acestea poate fi cauzată de fisurile din pereţi,acoperiş ori ferestre,dar îşi poate avea sursa şi în subsoluri,baie,bucătărie sau poate fi provocată de un sistem termoizolant cu polistiren ampalast în interiorul camerei.

Dezumidificatoare de cumpărat sau de închiriat

Dacă sursa care produce umezeala este mai greu de controlat puteţi apela la un dezumidificator. Un astfel de aparat poate fi achiziţionat direct dintr-un magazin de profil sau închiriat de la firme specializate. Iniţial,aceste aparate aduc temperatura aerului din încăperea afectată la temperaturi joase şi astfel absorb umiditatea din aer. După această etapă,acestea încălzesc din nou aerul şi îl eliberează în casă la un nivel de umiditatea şi temperatură corespunzător.