Un colţ exotic la tine acasă

1 55967 original jpg jpeg

Un sâmbure şi câteva seminţe, un ghiveci, pământ şi apă. Nimic mai mult. Doar de atât ai nevoie pentru a crea în apartamentul tău micul colţ exotic cu plante de avocado şi de portocal.

Poate că n-ai găsit încă reţeta ideală care să te convingă să consumi avocado cu plăcere. Dar,cu siguranţă,ţi se va părea interesantă propunerea noastră pentru obţinerea plantei de avocado,originară din America de Sud. Vei avea unarbustornamental,cu frunze viu colorate. Cât despre portocal... Să nu te aştepţi să obţii fructe cât palma. Ele vor fi mici,de mărimea unor nuci,dar doar ornamentale,pentru că de obicei sunt foarte amare la gust.

Cum se plantează:

1.     Avocado

·        Curăţă sâmburelede resturile de pulpă. Înfige nu foarte adânc trei-patru beţe sau scobitori în sâmbure,dar fă-o cu grijă. Umple un pahar cu apa,suspendă sâmburele deasupra,astfel încât apa să-l acopere în proporţie de două treimi. Lasă-l la lumină,timp de aproape o lună,iar când începe să se crape sâmburele şi să apară rădăcina,este momentul potrivit pentru a-l planta într-un ghiveci mare.

·        Metoda a doua este mai simplă. După ce cureţi sâmburele de pulpă,îl pui în ghiveci cu capătul bont în pământ,lăsând cealaltă jumătate în afară. Udă-l în fiecare zi.

Îi place lumina

În general,avocado se pretează bine la orice fel de pământ,dar ideal este pământul de flori,amestecat în cantitate egală cu cernoziom,cu puţin nisipşi cu o cantitate mică de pământ din pădure. Este o plantă care iubeşte foarte mult lumina,însă nu reacţionează bine la multă apă.

Ai grijă cu apa!

Dacă frunzele devin maronii,înseamnă că solul nu este unul potrivit pentru această plantă. Ar trebui s-o uzi mai des sau să schimbi pământul. Poţi adăuga la suprafaţa ghiveciului un strat decorativ de scoarţă de copac mărunţită sau chiar amestec de talaş. Când tulpina a crescut suficient şi îi apar primele două frunze,aceasta se taie de la jumătate şi se lasă să crească,pentru a obţine o coroană mai bogată.

Citeşte şi:

Avocado,un remediu natural universal

Avocado face minuni pentru părul tău

Portocala-fructul minune pentru ten şi păr

Portocalele-medicamente naturale

2. Portocalul

Ia câteva seminţe de portocală,spală-le şi lasă-le  să se usuce pe un prosop. Poţi planta fiecare sămânţăîn câte un pahar de plastic,pe care l-ai găurit pentru scurgerea surplusului de apă. Pământul trebuie să fie nisipos sau special pentru citrice. Introdu sămânţa în sol la o adâncime de aproape 1 cm. Udă pământul din belşug,dar o dată la trei zile. Acesta are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta şi pentru a rodi. Vei obţine o tufă de puţin peste un metru,dar pentru asta lasă ghiveciul în cel mai însorit loc posibil. Dacă portocalul este în bătaia directă a soarelui,este  foarte posibil să aibă nevoie chiar şi de udare zilnică. În sezonul rece udarea o dată pe săptămână este suficientă.

Atenţie!

Nu uda portocalul şi avocado cu apă rece de la robinet. Las-o într-un recipient timp de 24 de ore şi abia apoi toarn-o la plante!Recente

Obiceiuri care afectează sănătatea tractului urinar jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg