Un nou studiu susţine că păsările sunt cele care ne fac să ne simţim bine în natură

1 pasare jpg jpeg

De fiecare dată când petrecem puţin timp în natură, fie că facem o plimbare prin pădure sau mergem la mare ori să vizităm o zonă mai retrasă de oraşele zgomotoase şi aglomerate, ne simţim bine, ne umplem de energie şi ne încărcăm bateriile. Iar motivul, ne gândim noi, trebuie să fie aerul proaspăt şi frumuseţea peisajului.

S-au reliazat multe studii care ne demonstrează – de parcă mai era nevoie – că natura are un impact benefic asupra sănătăţii noastre. O plimbare prin pădure ne învigorează şi ne conferă o stare bună, în timp ce locuitul în apropierea unor copaci – nu neapărat o pădure întreagă – ne ajută să trăim mai mult, iar apa ne binedispune, ne relaxează. Însă un nou studiu susţine că păsările sunt cele care ne fac să ne simţim cel mai bine în natură.

Un grup de cercetători de la o Universitatea din California şi-a propus să descopere ce anume din natură ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Să fie oare priveliştea sau micile zgomote pe care le auzim? Ne apropiem de răspunsul corect. Se pare că marea diferenţă o fac păsările pe care le auzim ciripind atunci când facem câţiva paşi prin natură. Concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă e că sunetele pe care oamenii le aud în pădure, de pildă, le îmbunătăţesc starea. Corul pe care-l fac păsările, îndeosebi, în zonele protejate este definitoriu pentru relaxarea şi buna noastră dispoziţie.

Pentru a realiza studiul respectiv, cercetătorii au amplasat 10 boxe ascunse pe un traseu din parcurile montane din Colorado. Au dat drumul la triluri provenite de la 11 specii de păsări, chiar în zonele lor de habitat. Timp de o săptămână au alternat, timp de câteva ore pe zi, cântecele păsărilor respective, după care au închis boxele de tot, tot timp de o săptămână. Apoi au intervievat oamenii care se plimbau prin zona în care amplasaseră boxele, pentru a descoperi impactul pe care acele sunete l-au avut asupra lor.

„Concluzia principală e că aceia care au auzit cântecele păsărilor au dat dovadă de o stare de spirit îmbunătăţită spre deosebire de cei care nu le-au auzit”, a declarat, pentru Treehugger, Cal Poly, profesorul de biologie care a condus studiul. Aşadar, e de preferat să ieşim mai mult din case şi să mergem în natură, să ne bucurăm de frumuseţea persajului, să respirăm aer mai curat, dar şi să ascultăm trilurile păsărilor, care, după cum vedem, au un efect benefic asupra felului în care ne simţim.

Foto - ShutterstockRecente

Placinta cu ceapa verde Sursa foto shutterstock 2186143417 jpg
detergent pentru spalat rufe jpg
Ceaiul alb Sursa foto shutterstock 394976989 jpg
Melci cu scortisoara Srsa foto shutterstock 587180543 jpg
Ciuperci sote cu spanac Sursa foto shutterstock 1239687739 jpg
hidroponie jpg
Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit jpg