Un nou studiu susţine că păsările sunt cele care ne fac să ne simţim bine în natură

1 pasare jpg jpeg

De fiecare dată când petrecem puţin timp în natură, fie că facem o plimbare prin pădure sau mergem la mare ori să vizităm o zonă mai retrasă de oraşele zgomotoase şi aglomerate, ne simţim bine, ne umplem de energie şi ne încărcăm bateriile. Iar motivul, ne gândim noi, trebuie să fie aerul proaspăt şi frumuseţea peisajului.

S-au reliazat multe studii care ne demonstrează – de parcă mai era nevoie – că natura are un impact benefic asupra sănătăţii noastre. O plimbare prin pădure ne învigorează şi ne conferă o stare bună, în timp ce locuitul în apropierea unor copaci – nu neapărat o pădure întreagă – ne ajută să trăim mai mult, iar apa ne binedispune, ne relaxează. Însă un nou studiu susţine că păsările sunt cele care ne fac să ne simţim cel mai bine în natură.

Un grup de cercetători de la o Universitatea din California şi-a propus să descopere ce anume din natură ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Să fie oare priveliştea sau micile zgomote pe care le auzim? Ne apropiem de răspunsul corect. Se pare că marea diferenţă o fac păsările pe care le auzim ciripind atunci când facem câţiva paşi prin natură. Concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă e că sunetele pe care oamenii le aud în pădure, de pildă, le îmbunătăţesc starea. Corul pe care-l fac păsările, îndeosebi, în zonele protejate este definitoriu pentru relaxarea şi buna noastră dispoziţie.

Pentru a realiza studiul respectiv, cercetătorii au amplasat 10 boxe ascunse pe un traseu din parcurile montane din Colorado. Au dat drumul la triluri provenite de la 11 specii de păsări, chiar în zonele lor de habitat. Timp de o săptămână au alternat, timp de câteva ore pe zi, cântecele păsărilor respective, după care au închis boxele de tot, tot timp de o săptămână. Apoi au intervievat oamenii care se plimbau prin zona în care amplasaseră boxele, pentru a descoperi impactul pe care acele sunete l-au avut asupra lor.

„Concluzia principală e că aceia care au auzit cântecele păsărilor au dat dovadă de o stare de spirit îmbunătăţită spre deosebire de cei care nu le-au auzit”, a declarat, pentru Treehugger, Cal Poly, profesorul de biologie care a condus studiul. Aşadar, e de preferat să ieşim mai mult din case şi să mergem în natură, să ne bucurăm de frumuseţea persajului, să respirăm aer mai curat, dar şi să ascultăm trilurile păsărilor, care, după cum vedem, au un efect benefic asupra felului în care ne simţim.

Foto - ShutterstockRecente

Greseli vestimentare care te fac ss pari mai in varsta Sursa imagine shutterstock 1304242240 jpg
durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg