Vâscul, talismanul iernii

1 72648 original jpg jpeg

O legendă franceză spune că vâscul ar fi otrăvitor pentru că a crescut pe copacul din care a fost făcută crucea lui Hristos. Din acest motiv, a fost blestemat şi i-a fost refuzat dreptul de a creşte pe pământ.

Vâscul este o plantă parazită,care creşte mai ales pe arbori de esenţă tare. Câteodată provoacă deformări ale ramurilor,însă nu-şi ucide niciodată gazda.

Cuvântul „vâsc“ este derivat,la bază,din cuvintele de origine anglo-saxonă „mistel“ (bălegar) şi „tan“ (creangă). Se crede că planta a fost astfel denumită după excrementele de pasăre de pe ramurile copacilor.

Sărutul sub vâsc...

Această tradiţie se leagă de poporul viking. Se pare că fiul zeiţei Frigga (zeiţa dragostei),Balder,ucis de o săgeată otrăvită cu vâsc,a fost readus la viaţă când lacrimile zeiţei au transformat culoarea roşie a vâscului în alb. În semn de recunoştinţă,Frigga i-a sărutat pe toţi cei prezenţi,sub ramuri de vâsc,tocmai pentru a-i schimba reputaţia. În plus,vâscul este asociat cu fertilitatea.

Se spune că...

...perechile care se săruta sub vâsc vor avea noroc în anul urmator şi un mariaj fericit. În schimb,femeile necăsătorite care nu sunt sărutate sub aceste ramurele vor fi singure încă un an.

Ai grijă!

Ţine vâscul departe de copii şi de animale,căci ingerarea boabelor poate cauza crampe stomacale severe şi diaree. Uneori,poate fi chiar fatal.