VIDEO. Cum să îngrijeşti porcuşorul de Guineea

1 56040 original jpg jpeg

Energici, prietenoşi şi uşor de întreţinut, porcuşorii de Guineea au devenit şi în România unele dintre cele mai populare animale de companie.

Contrar numelui său,porcuşorul de Guineea nu îşi are originile în…Guineea. Ci pe continentul sud-american,mai precis în Peru şi Chile,cu mult înainte ca spaniolii să colonizeze America de Sud. Se presupune că,la sfârşitul secolului al XVI-lea,porcuşorul a fost adus de către negustori în Europa,trecând coasta Africii de Vest,  prin Guineea. Unul din primii proprietari de procuşori a fost Regina Elisabeta I a Angliei. Astfel,popularitatea lor a crescut în rândul aristocraţilor.

Mediu de viaţă

Pentru că sunt animăluţe sociabile,în habitatul lor natural trăiesc în grupuri. Din acest motiv,e bine să ai doi porcuşori,de preferat două femele. În cazul în care ai mascul şi femelă,trebuie să ştii că aceştia nu pot sta mereu împreună. Gestaţiile des repetate vor periclita sănătatea sau chiar viaţa femelei.Dacă nu vrei sau nu poţi să-ţi asumi responsabilitatea puilor,ar fi bine să sterilizezi femela. Când laşi porcuşorul liber prin casă,ai grijă să nu cadă de la balcon. Fereşte-l de plante ornamentale şi fire electrice. Un porcuşor de Guineea are nevoie de cel puţin un metru de spaţiu. Ar fi bine să-l laşi liber mai multe ore pe zi. Cuştile tip acvariu nu sunt potrivite pentru că aerul nu circulă bine.

Alimentaţia

Deşi există hrană special pentru ei,habitatul natural le-ar permite porcuşorilor de Guineea o dietă mult mai variată. Este esenţială suplimentarea raţiei de vitamina C. Îi poţi da morcovi,pătrunjel,mere,frunze de ţelină,conopidă,portocale,broccoli,varză. Semnele carenţei de vitamina C sunt letargie,apatie,întârzieri ale creşterii,articulaţii mărite în volum,refuzul hranei,pierdere în greutate,diaree sau blană aspră. Rozător prin excelenţă,ar trebui să-i întreţii obiceiul cu ramuri de pomi fructiferi sau de salcie,pâine uscată sau diferite frunze de fructe. Porcuşorii de Guineea trebuie să aibă apă la discreţie fie că sunt liberi,fie că sunt în cuşcă.

Citeşte şi:

Ţi s-ar potrivi o rozătoare?

Porcuşorii de Guineea sunt animale nepretenţioase

Animalul de companie potrivit,în funcţie de zodie

Îngrijire

Porcuşorul de Guineea trebuie deparazitat extern,în fiecare lună,şi intern,o dată la 3-4 luni. Nu există vaccinuri pentru porcuşorii de Guineea. Animăluţele se spală numai în cazuri absolut necesare,dar ai grijă,atunci când o faci,să nu laşi apa să-i pătrundă în urechi,nas sau gură. Ar fi bine să-l perii cu un pieptăn cu dinţi rari şi nu cu peria. Verifică-i periodic dentiţia.Temperatura optimă pentru porcuşorii de Guineea este de 18-24 grade Celsius. Variaţiile de temperatură pot determina apariţia unor tulburări serioase. Pe timpul verii,trebuie să ai mare grijă. Căldura mare îi poate fi fatală. Nu-l lăsa niciodată în cuşcă în plin soare sau în temperaturi ridicate.

Dacă totuşi s-a întâmplat să uiţi animăluţul pe balcon sau în grădină în plin soare,s-ar putea ca el să înceapă să scurme talaşul şi să încerce să se ascundă şi să se aşeze pe burtă.  Asta înseamnă că temperatura corpului i-a crescut foarte mult peste normal şi trebuie să intervii imediat. Udă repede un prosop în apă rece şi înfăşoară-l cu el. Îl ţii aşa câteva minute,apoi îl laşi pe pat. Repeţi operaţiunea de câteva ori,până îşi va reveni. Mergi la veterinarla orice schimbare de comportament sau a stării de sănătate a animăluţului.