Vrea un animal. Ce să alegi şi la ce vârstă
Chiar dacă cel mic îţi doreşte un amic necuvântător, alegerea unui animal de companie n-ar trebui să fie o decizie de moment. Aşa că, înainte să iei o hotărâre definitvă, e bine să ai în vedere unele aspect.
Un animal de companie îl poate face pe cel mic mai responsabil şi mai empatic,însă cere implicare şi răbdare din partea ta şi a lui. De aceea,pentru ca totul să fie mai uşor,ai grijă să optezi pentru unul potrivit vârstei şi personalităţii copilului. Daca n-ai încă un animal de casă,este mai bine să amâni cumpărarea unuia până când copilul împlineşte cinci ani. De la această vârstă,prichindelul tău va ştii să-ţi controleze mai bine impulsurile nervoase care pot duce la vătămarea animăluţului.
Necuvântătoarele mici,ideale pentru preşcolari
Companionii cum sunt hamsterii,gerbilii,porcuşorii de Guineea,peruşii,canarii,broaştele ţestoase,peştii,pot fi amuzanţi şi nu pretind prea mult spaţiu. Pentru că nu trăiesc foarte mult,cei mici au ocazia să înveţe de la ei despre ciclul vieţii. În plus,nici îngrijirea unuia dintre ei nu este dificilă şi nu vă perturbă prea mult programul zilnic. Îl puteţi hrăni împreună şi cel mic te poate ajuta la curăţarea coliviei sau a acvariului animăluţului.
Rase de câini prietenoase cu copiii
La vârsta şcolară,copilului îi place să aibă grijă de un animăluţ pe care-l poate ţine în camera lui,ca un peşte sau un hamster,dar şi de un companion mai mare,o pisică sau un câine. Cele mai bune rase de câini pentru copii s-au dovedit a fi Labradorul,Beagleul,Bichonul,Cockerul Spaniel,Gordon Setterul. Dacă ai un copil activ,aceste rase de câini sunt potrivite,pentru că iubesc mişcarea în aer liber şi sunt energici. Alături de un Labrador,copilul va învăţa să fie iubitor şi răbdător. Pe de altă parte Bichonul se adaptează cu uşurinţă într-o familie cu copii şi traiului într-un apartament,căci n-are nevoie de mult spaţiu.
Trebuie să-l implici în îngrijirea companionului
În funcţie de vârstă,copiii pot să ajute şi ei la treburile legate de îngrijirea animalului de companie. Dacă puiul tău are sub şapte ani,arată-i cum să perieze blăniţa pisicii sau câinelui,cum să-l hrănească. Când mai creşte,poate să se implice şi în curăţenia locului unde doarme sau îşi face nevoile companionul lui. Odată ajuns la adolescenţă,nu va mai avea nevoie să fie supravegheat când îngrijeşte animalul de companie. Poate scoate singur câinele la plimbare,îl poate duce la vizitele la veterinar.
Atenţie!
Dacă ai un copil cu alergii sau cu astm,e posibil ca starea lui să se înrăutăţească după aducerea animalului. Cere sfatului medicului înainte de a cumpăra unul. Alergiile provocate de pisici pot fi severe. Nu numai părul de pisică poate da alergii,ci şi saliva conţine alergeni.