Zmeura – un cadou gustos şi parfumat al naturii

A venit sezonul fructelor de pădure, adevărate minunăţii ale naturii, iar zmeura roşie (Rubus idaeus) este o plantă întâlnită în zonele temperate ale Europei şi Asiei care creşte în mod spontan, în păduri, zone defrişate, pe lângă garduri, etc.
Cei interesaţi de cultivarea zmeurei pot alege dintre mai multe specii,fiecare având mai multe varietăţi.
De exemplu,zmeura neagră americană (Rubus occidentalis) este foarte apreciată în bucătărie,având un gust deosebit. Zmeura aurie şi cea purpurie sunt alte câteva variante ce se găsesc pe piaţă.
Zmeura – Plantarea
Plantarea se face primăvara (sfârşitul lui martie sau începutul lui aprilie) sau toamna. Pentru a favoriza hidratarea plantei fară a îneca rădăcinile,săpaţi un şanţ în care aşezaţi zmeura la o adâncime de 5-8 cm,cu distanţa între rădăcini de cca 30 cm.
Locul ales trebuie să fie bine luminat,iar solul trebuie îmbogăţit cu compost. Inainte de plantare,hidrataţi rădacinile ţinându-le într-o găleată cu apa (fără clor) timp de o ora.
După plantare,tăiaţi tulpina cât mai aproape de sol pentru a învigora creşterea.
Sfat:Deoarece s-ar putea să aveţi musafiri nepoftiţi,reţineţi că puteţi îndepărta iepurii cărora tulpinile de zmeur li se par delicioase, presărand pe sol praf de ardei iute.