Ce este bine să ştii despre stafilococul auriu

1 plant leaf flower petal pattern green 718582 pxhere com jpg jpeg

Rezistent la antibioticele obişnuite, stafilococul auriu se află mereu în jurul nostru. Mulţi dintre noi îl purtăm pe piele, în cavitatea nazală sau în faringe, fără să ştim. Totuşi, asta nu înseamnă că este ceva ce ar trebui să ne îngrijoreze. Însă când scutul sistemului imunitar se fisurează, bacteria ne atacă.

Ne putem infecta cu Stafilococ auriu de la alte persoane, purtătoare, care au această bacterie pe piele, dar şi prin atingerea obiectelor contaminate, cum sunt, de exemplu, telefoanele, clanţele uşilor, butoanele liftului. Copiii sunt mai predispuşi la infecţia cu stafilococ auriu, deoarece au, de multe ori, zgârieturi şi intră în contact cu jucării şi cu obiecte contaminate ce facilitează pătrunderea bacteriei în organism. Şi persoanele care lucrează în spitale sau cele internate pot fi purtătoare. De fapt, spitalele sunt o sursă importantă de ajungere în contact cu astfel de bacterii.

Citeşte şi: Tratează din timp pneumonia

Cum se manifestă infecţia

Stafilococul auriu acţionează diferit, în funcţie de afecţiunea pe care o declanşează. Dacă infecţia apare pe piele, poate provoca doar inflamaţii relativ inofensive. Însă când bacteria pătrunde printr-o rană deschisă, se formează abcese purulente, numite furuncule. Acestea apar, de regulă, în zona axilelor, a feselor sau cea a abdomenului. Mai grave sunt infecţiile invazive, care pot duce la boli precum cistita, infecţia gastrointestinală, mastita (în perioada de lactaţie), pneumonia sau septicemia (afecţiune caracterizată de prezenţa în sânge a unor germeni patogeni).

Printre simptomele infecţiei cu Stafilococ auriu la copii se numără leziunile cutanate dureroase, apariţia umflăturilor, iritaţiile, senzaţia de greaţă şi voma. Febra, de asemenea, poate fi un semn ce anunţă infecţia cu această bacterie.

Prevenţia, cel mai bun tratament

Cea dintâi măsură preventivă este să te speli bine pe mâini, de mai multe ori pe zi. Iar atunci când nu ai unde să te speli pe mâini, foloseşte gelul antibacterian. Folosirea la comun a prosoapelor sau a lenjeriilor de pat cu alte persoane favorizează, de asemenea, infecţia cu stafilococ auriu. De aceea, nu folosi obiectele pentru îngrijirea personală sau cele care intră în contact direct cu pielea împreună cu alte persoane. De asemenea, orice rană trebuie să fie curăţată bine şi bandajată, astfel încât să nu permită pătrunderea bacteriilor în organism.

Citeşte şi: 5 lucruri pe care un doctor le poate spune despre tine doar privindu-te

Sfatul specialistului: Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, institutul „Matei Balş“

Stafilococul auriu face parte din bacteriile de temut, responsabile de infecţii severe generalizate, care pot să ne pună viaţa în pericol, mai ales în cazurile persoanelor cu imunitate slăbită. Trebuie să facem diferenţă între contaminare şi infecţie activă – contaminările nu necesită tratament, în timp ce infecţiile active necesită. Tratamentul infecţiei active cu stafilococ auriu se face cu antibiotice ţintite. În funcţie de tipul de infecţie, se va alege antibioticul sau asocierea de antibiotice care se potrivesc cel mai bine. Ne bazăm, bineînţeles, pe antibiograma care ne arată eventualele rezistenţe.



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg