Ce să faci ca vinul tău să nu aibă miros de câine ud sau canal

De la Chardonnay la Pinot Noir, până și supermarketurile au pe rafturi vinuri delicioase. Când trebuie să alegi unul, ține cont de culoarea sticlei!

image

Nu contează că e alb, roșu sau rosé, vinul trebuie să-ți placă la gust și, preferabil, să provină dintr-o podgorie cunoscută. Totuși, mai e un criteriu de care trebuie să ții cont – indiferent de felul lui, trebuie să fie ambalat în sticle de culoare închisă.

Și asta dacă nu vrei să aibă miros de varză fiartă, câine ud sau canal. Pentru că se poate întâmpla asemenea nenorocire chiar și la vinurile alese, pe care ai plătit o sumă consistentă de bani.

De ce contează culoarea sticlei?

Pentru că soarele poate trece bariera sticlei și distruge vinul. Cu alte cuvinte, sticla închisă la culoare împiedică radiațiile UV ale soarelui și, de fapt, orice lumină artificială să ajungă la vin. Lumina face ca aminoacizii din vin să reacționeze și să de-a naștere unor compuși de sulf extrem de neplăcuți la gust.

Acel sulf este responsabil pentru apariția unui miros neplăcut întâlnit la multe sticle de vin alb sau rosé. Lăsat la soare, vinul își schimbă gustul în numai 30 de minute!

Un studiu realizat în 2022, la Universitatea din Trento, a descoperit că sticlele transparente de Chardonnay și Pinot Grigio aveau o creștere substanțială a unei substanțe chimice care miroase urât.

După o săptămână de expunere solară, vinul din siclele transparente își pierde aroma plăcută. În tot acest timp, vinul păstrat în sticle închise la culoare n-a prezentat substanțe chimice neplăcute și și-a păstrat aromele dorite timp de 50 de zile.

image

Din păcate, producătorii de vin alb sau rosé vor adesea să-și etaleze culoarea vinului și atunci folosesc sticle transparente. „Vinurile aflate la cel mai mare risc să se strice sunt vinurile albe, mai ales soiurile delicate, dar și vinurile spumante și rosé”, a ținut să ne informeze Chris Mercer, de la revista Decanter.

Vinurile roșii sunt mai rezistente la expunerea solară, însă nici acestea nu trebuie depozitate în sticle transparente, dacă dorim să-și păstreze aromele minunate și mirosul îmbietor.

foto - Shutterstock



Recente

pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg