Îți urai nasul în copilărie? Dă vina pe alcoolul băut de mama ta!

Spunem adesea că genetica e de „vină” pentru trăsăturile noastre fizice. Însă până și paharele de vin consumate de mama ta înainte de-a rămâne gravidă cu tine pot influența forma nasului tău!

image

Știm cu toții că tot ce consumă gravida, alimente și lichide, poate afecta starea și sănătatea fătului ei. Dar cercetătorii vin acum cu o ipoteză de-a dreptul uluitoare – cantitatea de alcool consumată de mama noastră ÎNAINTE de-a rămâne însărcinată cu noi își pune amprenta asupra felului în care arătăm noi în copilărie!

Un nou studiu ne lovește în moalele capului cu concluziile la care a ajuns – că alcoolul băut de o femeie, cu câteva luni înainte de-a rămâne gravidă, poate modela forma feței copilului ei.

Cercetătorii danezi au folosit inteligența artificială pentru a analiza imagini 3D cu fețele unor copii de vârste cuprinse între 9 ani și 13 ani. Infomațiile despre consumul de alcool al mamei lor fuseseră strânse cu ani în urmă, în niște formulare completate de femei în timpul primelor luni de sarcină și mai târziu.

Imaginile ne arată chipul a aproape 3.200 de copii de 9 ani și a aproximativ 2.500 de copii de 13 ani, iar mamele lor au consumat alcool doar cu trei luni înainte de sarcină, în primul trimestru al sarcinii sau pe toată sarcina.

Rezultatele studiului ne arată că acei copii ai căror mame au băut doar un pahar mic de vin pe săptămână înainte de-a rămâne însărcinate au nasul cu vârful puțin ridicat în sus, un nas mai scurt sau o bărbie mai proeminentă.

Echipa de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam a descoperit o legătură între expunerea la alcool, în cele trei luni dinainte de sarcină, și forma feței copilului. Și, cu cât au băut mai mult mamele, cu atât schimbările sunt mai dramatice. Atenție, ne referim la consumul de alcool dinainte de sarcină, da?

Totuși, femeile care au continuat să bea alcool, în cantități mici, în timpul sarcinii și-au pus și mai mult amprenta asupra felului în care arată copiii lor. Adică au determinat trăsăturile fizice enumerate mai sus.

Rezultatele publicate în jurnalul „Reproducerea umană” sunt valabile doar la copiii de 9 ani. La cei mai mari, de 13 ani, nu s-a descoperit nicio legătură semnificativă între forma nasului sau a bărbiei adolescentului și cât de mult a băut mama lui înainte de-a rămână gravidă cu el. Acest lucru indică faptul că factorii externi și tiparele de creștere pot diminua schimbările fizice pe măsură ce copilul crește.

Cu alte cuvinte, dacă mama ta a băut alcool chiar și înainte de-a rămâne gravidă, te-a născut pe tine cu nasul în vânt sau bărbia proeminentă. Și, dacă ție nu ți-au plăcut aceste trăsături când erai mic, poți să-i reproșezi ei!

Autorii studiului sunt de părere că descoperirea lor are o importanță deosebită pentru simplul fapt că fața copilului este un indiciu în sine al sănătății și al problemelor în dezvoltare și trebuie luat în calcul.

Profesorul Gennady Roshchupkin, care a condus studiul, susține că: „Este esențial să evidențiem că nu există nicio cantitate singură de alcool consumată în timpul sarcinii. E recomandat să se oprească consumul de alcool în sarcină pentru a asigura sănătatea copilului și a mamei”.

Foto - Shutterstock