Ce spune respiraţia despre sănătatea noastră. Un miros frumos poate indica o gravă problemă de sănătate

1 shutterstock 261531452 jpg jpeg

O respiraţie urât mirositoare este jenantă şi, de multe ori, poate distruge o întâlnire, o oportunitate şi poate avea un impact uriaş asupra respectuui de sine. Însă poate fi şi urmarea unor afecţiuni serioase.

Cel mai bun mod de a contracara halitoza este o bună igienă dentară şi spălarea dinţilor în mod regulat, cel puţin de două ori pe zi. Totuşi, igiena precară nu este singura cauză a unei respiraţii urât mirositoare şi, de multe ori, aceasta poate fi cauzată de o problemă de sănătate.

Deşi expresia respiraţie urât mirositoare este cea mai utilizată, termenii medicali care definesc mirosul neplăcut al respiraţiei sunt halitoza sau halena orală.

Este important să facem distincţie între halitoza fiziologică (cea care apare natural, dimineaţa) şi halitoza patologică (cea asociată cu o afecţiune).

În 80 % din cazuri, halitoza e provocată de afecţiuni la nivelul cavităţii bucale: carii, parodontoză etc. Alte afecţiuni care o pot provoca ţin de sistemul digestiv, sunt afecţiuni endocrine, hepatice sau pulmonare.

Chiar dacă e neplăcută, uneori, respiraţia urât mirositoare ne poate ajuta să identificăm o problemă legată de sănătate. Potrivit medicilor, respiraţia care miroase a urină sau amoniac indică probleme legate de rinichi. Acest tip de afecţiune este cunoscut sub numele de azotemie. În plus, respiraţia care miroase a fecale indică posibilitatea unei obstrucţii a intestinului. Persoanele care suferă de afecţiuni ale ficatului, au frecvent o respiraţie cu miros de mucegai.

La polul opus, este posibil să ai o respiraţie frumos mirostoare, dar care să semnaleze o problemă de sănătate. Ce înseamnă dacă respiraţia unei persoane miroase a fructe?

Dacă respiraţia miroase a fructe, înseamnă că organismul nu produce suficientă insulină, hormonul care transformă zahărul în glucoză şi care îţi dă energia necesară. Astfel, corpul începe să ardă grăsimi pentru a avea energie.

Ca urmare a acestui proces, un acid numit cetonă începe să se acumuleze în fluxul sanguin. Dacă este lăsat nediagnosticat şi netratat, poate duce în cele din urmă la diabet şi la o complicaţie gravă a acestuia, o afecţiune cunoscută sub numele de cetoacidoză diabetică, sursa respiraţiei care miroase a fructe.

FOTO Shutterstock