Condimentele din dulap au expirat? Iată ce poți să faci cu mirodeniile tale preferate!

Când condimentele din dulap expiră, nu te grăbi să le arunci la coșul de gunoi! Cu ajutorul mirodeniilor, poți să faci o mulțime de lucruri interesante - de la odorizante și până la insecticide, iar noi te învățăm cum. 

image

De obicei, știi că ierburile și condimentele au expirat când își pierd din aromă, potență și culoare. Din fericire, „Healthline” ne anunță că sănătatea nu îți este pusă în pericol dacă consumi o singură dată, din greșeală, un condiment expirat, însă pentru siguranța ta, ar fi bine să faci ordine, din când în când, în dulap. Dacă observi că pliculețele cu condimente au depășit termenul de valabilitate, pune-le deoparte și nu le arunca! Îți spunem ce poți să faci cu ele.

Citește și: Când știi că nucile nu mai sunt bune pentru consum? Dar ceaiurile sau zahărul brun? 

Lumânări parfumate 

Știai că poți să folosești condimentele pentru a realiza lumânări parfumate? Ei bine, „tips-and-tricks” spune că tot ce trebuie să faci este să topești puțină ceară de soia și să adaugi puțin ulei de cocos, ghimbir, cuișoare, vanilie, scorțișoară (sau un alt condiment în funcție de preferințe). Toarnă totul într-un borcan, așteaptă să se răcească, iar lumânarea ta deja este gata! 

Vopsea pentru haine 

Condimentele pot fi folosite și la vopsirea hainelor, în special turmeric, șofran și boia de ardei, informează sursa. Pune-le într-o cârpă (sau tifon), lasă-le să fiarbă (separat) într-o oală cu apă și așteaptă o oră. Adaugă puțin oțet alb și adaugă țesătura pe care dorești să o vopsești. Lasă 30 de minute să acționeze, apoi scoate materialul și așteaptă să se usuce. 

Insecticid 

Anumite condimente expirate ajută la îndepărtarea insectelor din locuință. Doar adaugă puțin busuioc, lavandă, rozmarin, cimbru, foi de dafin, usturoi sau mărar într-un plic sau într-un săculeț și pune-l într-un loc din casa ta unde apar, de obicei, gângănii. Acum nu vei mai avea parte de musafiri nepoftiți! 

Citește și: Cât timp este sigur să păstrezi orezul gătit și cel uscat. Semne că produsul a expirat 

Odorizant 

Poate că aceste condimente nu mai au puterea de a da savoare mâncărurilor tale, dar ele încă miros destul de bine, iar asta înseamnă că le poți folosi pe post de odorizant pentru locuință. Cum le utilizezi? Umple 1-2 săculeți sau pliculețe cu condimente aromate, precum: cimbru, oregano, salvie, mentă sau scorțișoară și depozitează-le în locurile unde ți-ar plăcea să simți acel miros. 

Pont: Poți să îndepărtezi mirosul de mucegai astfel: fierbi puțină apă și adaugi condimente, precum: scorțișoară, cuișoare, cardamom și ghimbir. Lași să acționeze câteva minute și pui amestecul în locul unde ai nevoie. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg