Soluţii practice pentru organizarea raftului cu mirodenii

Bucătăria este, poate, cel mai intens folosit spațiu din întreaga locuință. Acolo mâncăm, acolo gătim, acolo ne bem cafeaua şi povestim.

image

Iată de ce organizarea bucătăriei e foarte importantă, ca să ştii mereu unde să găseşti lucrurile şi să fie mereu la îndemână, fără a fi… peste tot. Un rol vital îl joacă spaţiile de depozitare, cum sunt dulapurile, sertarele, cămara şi chiar frigiderul. În ceea ce priveşte condimentele, problemele apar atunci când nu sunt depozitate corect şi încep să se împrăştie peste tot. Ca să nu te trezeşti cu un amestec nedorit de pulberi pe veselă sau să nu mai ştii unde ai pus un anumit condiment, îţi sugerăm câteva soluţii inteligente, care vor face ordine la tine în dulap.

image

Selecţia şi etichetarea

Ordinea este insuficientă, dacă nu foloseşti eficient spaţiul, în care trebuie să rămână doar ceea ce este necesar. Aşadar, scapă de toate acele punguţe şi pliculeţe şi pune totul în recipiente închise ermetic şi etichetate. Aşa le vei păstra în condiţii optime şi-ţi va fi mai uşor să le vezi atunci când vei avea nevoie de ele.

image

Aranjarea în ordine alfabetică

Poate părea o soluţie „ca la şcoală“, dar se dovedeşte a fi utilă atunci când ai tigaia pe foc şi, în grabă, nu ştii unde să te uiţi mai întâi. Practic, cauţi condimentul… după literă.

Citește și Secrete de gătit inteligent, pe care bucătarii n-ar vrea să le știi 

Aranjarea pe categorii

Poate e mai laborios, în primă fază, să faci o selecţie şi să le grupezi pe condimente iuţi, condimente dulci, frunze, boabe etc. ori pe provenienţa lor: italieneşti, asiatice, mexicane ş.a.m.d. Dar vei şti de unde să le iei şi, în timp, îţi va intra în reflex să te duci fix la grupul de condimente pe care-l cauţi.

Suporturile compartimentate

Fiecare spațiu este diferit, așa că sunt mai multe moduri în care îţi poţi aranja condimentele. Cel mai adesea, folosim un dulap, un sertar sau le ţinem direct pe blat. Dar pentru a nu sta răsfirate, poţi opta pentru un suport compartimentat, în care stau frumos aranjate, astfel încât să fie ușor să le vezi pe toate.

image

Raftul cu separator

Dacă nu ai un suport special, îţi poţi transforma unul dintre sertare într-unul compartimentat, cu ajutorul separatoarelor de sertare, care se găsesc la magazinele de mobilă sau bricolaj. Tot ce trebuie să faci este să alegi recipiente de măsura potrivită, ideal toate de acelaşi fel, pe care să le plasezi cu eticheta în sus, pentru a le găsi mai repede.

Vezi și Condimentele, de ajutor nu doar în bucătărie. 5 alte situaţii în care s-au dovedit utile 

Suportul rotativ

Folosit de-obicei pentru dulapuri sau pentru expunerea pe blat, acest tip de suport este mai mult decât eficient, atunci când cauţi un condiment anume. Nu mai stai să răscoleşti în dulap sau să dai la o parte alt recipient din faţa lui, pur şi simplu îl roteşti şi… iată, totul e acolo!

Raftul vertical

Utilizat în bucătăriile moderne, se dovedeşte a fi foarte practic, recipientele fiind plasate ordonat şi în siguranţă şi, cel mai important, cu eticheta mereu la vedere. Foloseşte-l şi vei scăpa de mult timp pierdut!

Te poate interesa și Ce spune preferinţa pentru mâncarea picantă despre personalitatea ta 

Raftul la vedere

Este, cumva, varianta raftului vertical, doar că nu va sta ascuns, ci plasat undeva la vedere, cu toate condimentele expuse. Util, nu?

Suportul magnetic

Folosit adesea în design-ul modern, şi-a demonstrat pe deplin utilitatea, atât ca suport de cuţite şi alte ustensile metalice, cât şi pentru borcănelele cu condimente. Încearcă-l şi vei avea mereu la îndemână aromele pe care le foloseşti cel mai des.

@shutterstock