Cum să vopseşti ouăle de Paşte cu ingrediente naturale

1 shutterstock 1369272629 jpg jpeg

Fie că eşti adepta tradiţiilor, fie că vrei să eviţi coloranţii din comerţ, ai la îndemână o mulţime de ingrediente naturale pentru a vopsi ouăle de Paşte. Chiar şi acum, în timpuri moderne, tradiţia încă se păstrează în unele zone. În plus, este o metodă mult mai sănătoasă.

Înainte de apariţia coloranţilor alimentari din comerţ, vopsirea ouălor se făcea cu ingrediente din natură. Poţi alege dintr-o paletă largă de coloranţi naturali, printre care foi de ceapă sau turmeric pentru galben, cafea pentru un brun-roşcat, sfeclă sau varză roşie pentru o nuanţă rozalie sau roşiatică.

Cum pregăteşti vopseaua naturală Într-o oală, pune ingredientul natural care dă culoarea, un litru de apă şi 2 linguri de oţet alb. Lasă să ajungă în punctul de fierbere, apoi redu focul la minimum şi mai ţine încă 30 de minute. În funcţie de intensitatea culorii pe care o doreşti, poţi pune ouăle în oală pentru a fierbe împreună cu vopseaua naturală sau poţi strecura vopseaua într-un bol şi adaugi ouăle fierte ulterior. Pentru nuanţa dorită, ţine ouăle în această apă o jumătate de oră, câteva ore sau chiar peste noapte.

Cum obţii roşu

Pune 600 g de sfeclă roşie, dată prin răzătoarea mare, într-un litru de apă împreună cu 2 linguri de oţet şi lasă să fiarbă o jumătate de oră.

Cum obţii violet

Toarnă 250 ml de vin roşu într-un bol şi lasă ouăle să se coloreze în lichid.

Cum obţii verde

Pune 500 g frunze de spanac în 500 ml de apă şi 4 linguri de oţet alb. Repetă acelaşi proces ca pentru roşu-închis.

Cum obţii roşu-intens sau roşu-închis

Pune cojile de la 6 cepe roşii în 500 ml de apă şi 3 linguriţe de oţet alb. După ce a dat un clocot, mai lasă să fiarbă domol încă 15 minute. După ce s-a răcit, poţi strecura într-un bol.

Cum obţii portocaliu

În acest caz, poţi pune cât de multe coji de ceapă doreşti, în funcţie de intensitatea culorii, în oala cu apă şi oţet. Un alt truc este să laşi ouăle fierte să stea în lichid peste noapte.

Cum obţii galben

Pune 3 linguri de turmeric în apă cu oţet, lasă să clocotească, apoi dă deoparte.

Cum obţii albastru-deschis

Pune 300 g de varză roşie tocată în apă cu oţet. Poţi lăsa ouăle fierte în vopsea peste noapte, pentru o culoare pregnantă. Pasul final Usucă cu grijă ouăle şi unge-le cu puţină grăsime, apoi lustruieşte-le cu un şervet de bucătărie pentru a le da strălucire. Păstrează ouăle în frigider până când le vei consuma.

FOTO Shutterstock