Dacă tot ceea ce mănânci sau bei are acest gust, poate fi de vină COVID-19

1 shutterstock 132944450 jpg jpeg

Multitudinea de simptome pe care le dă boala COVID-19 îngreunează diagnosticarea rapidă şi încetinirea răspândirii noului coronavirus. La început, febra şi a tusea erau indicatoare bune, apoi multe persoane erau depistate ca urmare a pierderii gustului şi mirosului. În unele cazuri, este posibil ca în prima etapă, boala să se manifeste printr-o alterare a gustului, nu neapărat prin pierderea acestuia simţ.

În prezent, se ştie că o persoană care îşi pierde simţul gustului sau pe cel al mirosului este indicat să facă un test pentru depistarea COVID-19, deoarece acestea sunt semnele de avertizare ale bolii. O serie de pacienţi infectaţi cu SARS CoV-2 au menţionat medicilor că au le-au fost alterate simţul gustului sau al mirosului. Este vorba despre un simptom care se numeşte parosmie, o disfuncţie a detectării mirosului care poate afecta capacitatea cuiva de a procesa percepţia aromelor, un semn care apare adesea la persoanele diagnosticate cu COVID-19. Totuşi, nu doar această boală este răspunzătoare pentru apariţia unei parosmii. Există şi alte cauze ale acestui simptom surprinzător.

Carenţele alimentare pot afecta gustul şi mirosul

Alimentele nu mai au aceeaşi intensitate a gustului sau a mirosului ca înainte, dacă ai nevoie de anumite vitamine şi minerale. Dacă ai o carenţă de zinc, ceea ce înseamnă sub 8 mg pentru femei şi mai puţin de 11 mg pentru bărbaţi, este posibil să ai un gust metalic sau să au simţ olfactiv redus.

Afecţiunile dentare dau un gust metalic

Dacă ai un rezultat negativ după testarea COVID-19 şi totuşi simţi o schimbare a modului în care percepi gustul mâncărurilor, este posibil să fie nevoie să mergi la cabinetul unui medic dentist. Bolile gingivale şi infecţiile orale pot afecta modul în care simţi gustul alimentelor. Sunt persoane care se plâng că au gust metalic în gură, pe lângă durerile dentare.

Alergiile reduc mirosul

Din cauză că alergiile conduc la probleme precum inflamaţia, congestia care blochează receptorii olfactivi sau apariţia de polipi nazali, simţul gustului şi al mirosului poate să fie redus. Din fericire, o alegie poate fi tratată cu medicamente recomandate de medicul specialist alergolog sau al farmacistului, în caz că este nevoie să intervii rapid.

Ce gusturi simţi mai des dacă ai COVID-19

Un medic infecţionist de la Şcoala de Medicină a Universităţii Emory din Atlanta a suferit de COVID-19 şi a trecut prin experienţa parosmiei mult după perioada de recuperare. La distanţă de 3 luni de la vindecare, în timp ce bea un pahar de vin roşu, a simţit că băutura ei avea gust de benzină. Mai târziu, a observat că şi cafeaua are acelaşi gust. Era un semn sigur că simţurile îi sunt afectate. Nici carnea nu mai era ca de obicei, pentru că avea un gust de mere putrede.

Mulţi pacienţi cu COVID-19 simt miros sau gust de benzină. Cercetările nu au explicat încă de ce aceste simptome sunt comune. În schimb, au explicat că sunt rezultatul deteriorării terminaţiilor nervoase nazale şi a receptorilor olfactivi.

FOTO: ShutterstockRecente

Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg
masti turmeric shutterstock 201136739 jpg
celulita shutterstock 2296152455 jpg
deshidratare shutterstock 2338147147 jpg
gusa shutterstock 2450061719 jpg
viziune shutterstock 451182664 jpg
Organizeaza ti dulapul  Sursa foto shutterstock 2048753441 jpg
Piept de pui cu sos de usturoi  Sursa foto shutterstock 1424425691 jpg
Omleta jpg
curatarea covoarelor  jpg
clickpentrufemei ro jpg
implant dentar pret jpg
Placinta cu zmeura  Sursa foto shutterstock 2213762075 jpg