Ananasul reduce riscul de atac vascular cerebral
Savurosul ananas, regele salatelor de fructe şi al deserturilor cu note proaspete, îţi furnizează nu numai vitamine, dar şi o multitudine de principii nutritive. Află care sunt acestea!
Ananasul e regele deserturilor,dar poate fi folosit şi ca ingredient într-o serie de mâncăruri rafinate. Iar sucul de ananas e imbatabil! Una peste alta,fructul,deşi dulce,nu „exagerează” la capitolul calorii,prin urmare poate fi folosit cu încredere în cure de slăbire.
O cană de ananas îţi oferă:25 mg vitamină C,cantităţi importante de vitamine B1 şi B6,folat,fier,mangan,concentraţie mare de fibre solubile,acid ferulic şi bromelaină,şi vine cu un aport energetic de 75 calorii.
Citeşte şi:
5 sucuri care-ţi redau vitalitatea
5 alimente-minune pentru slăbit
Ananasul mai furnizează:
-bromelină,o enzimă cu efect antiinflamator,care reduce riscul formării cheagurilor de sânge,deci şi al apariţiei atacurilor vascular cerebrale şi stopului cardiac. De asemenea,reduce inflamaţiile asociate artrozei,entorselor,efortului fizic.
-vitamina C,care întăreşte peretele vascular,are efect cicatrizant,favorizează absorbţia fierului,protejează împotriva radicalilor liberi,previne apariţia maladiilor cardiovasculare etc.
-acid ferulic,un compus organic care inhibă formarea unor substanţe ce favorizează cancerul
-vitamina B6 (piridoxină),cu rol în sinteza celulelor roşii ale sângelui şi buna funcţionare a sistemului nervos.
-vitamină B1 (tiamină),cu rol în metabolism,digestie,buna funcţionare a sistemului nervos.
-folat,cu rol în sinteza anumitor aminoacizi şi de prevenire a apariţiei malformaţiilor congenitale neurologice la făt
-fier,necesar în producerea hemoglobinei care transportă oxigen în organism
-fibre solubile în concentraţie mare,care induc mai rapid saţietatea şi scad riscul apariţiei maladiilor cardiovasculare,scad glicemia şi riscul de cancer colorectal.
-mangan,un mineral necesar formării oaselor şi tendoanelor.
Bine de ştiut! Ananasul prezită şi câteva dezavantaje:
-poate cauza dermatite alergice sau iritaţii ale pielii,la persoanele sensibile la bromelaină
-ananasul nu se mai coace după ce a fost cules. Prin urmare,alege-l cu grijă,astfel încât să aibe un miros plăcut,pulpă de culoare galben deschis şi frunze verzi. Petele de culoare brună indică stricăciune.