Aşa slăbeşti în prag de menopauză!
În jurul vârstei la care se iveşte menopauza kilogramele în plus nu se mai dau duse atât de uşor şi ai nevoie de alimente care să reducă efectele nefaste ale dezechilibrului hormonal.
Mănâncă puţin şi des
La vârsta menopauzei este ideal să ocoleşti tentaţia de a avea clasicele trei mese principale în timpul cărora să mănânci copios. E mai bine ca stomacul să primească la 3-4 ore ceva,prin urmare gustările n-ar trebui să-ţi lipsească. Redu şi cantităţile de mâncare de la micul dejun,prânz,cină.
Alege cât mai multe legume verzi
Nu uita ca în fiecare zi să nu-ţi lipsească cinci porţii de legume şi fructe. Anghinareaşi broccoli,legumele verzi mare parte sunt unele dintre sursele bune de calciu şi fier,minerale care au niveluri mai scăzute la menopauză. Tot pentru un plus de calciu e important să introduce în dietă sardine,somon,lactate,brânzeturi,iar pentru un aport sporit de fier optează pentru carnea roşie,ouă fierte,peşte.
Ştiai că…
…alimentele amare şi cele astringente,care îşi fac „gura pungă”,precum gutuia,rodiile,lintea,bamele reduc transpiraţia şi retenţia de apă?
Evită să te cântăreşti des
O dată pe săptămână este de ajuns să te uric pe cântar pentru a vedea cum stai cu greutatea. Dacă ai mai pus două sau trei kilograme,e timpul să faci mai multă mişcare sau nişte schimbări de dietă. Cu cât acţionezi mai rapid,cu atât ai mai multe şanse să-ţi păstrezi silueta.
Model de meniu
Luni
Mic dejun
Ton sau sarine cu roşii
Prânz
Tortilla cu anghinare (un tip de omletă cu şuncă,cartofi,ceapă,usturoi,în care pui şi anghinare curăţată de frunze,lăsată puţin în apă cu zeamă de lămâie,apoi feliată şi călită)
Cină
Supă de pui cu legume şi ceai de salvie
Marţi
Mic dejun
Iaurt degresat cu fulgi de ovăz sau musli
Prânz
Cremă de bânză de vaci cu dovlecel,peşte cu salată sau piure de legume
Cină
Supă cremă de broccoli cu pâine integrală prăjită
Miercuri
Mic dejun
Iaurt degresat cu fructe (poţi pune fructele preferate)
Prânz
Friptură de vită cu legume la cuptor
Cină
Spaghete cu usturoi şi broccoli
Joi
Mic dejun
Salată de fructe cu tărâţe de ovăz
Prânz
Cină
Iaurt cu miere şi migdale
Vineri
Mic dejun
Salată de legume (cele verzi să aibă întâietate)
Prânz
Ruladă cu carne de vită şi ciuperci
Cină
Supă crema de linte cu ceapă verde şi crutoane din pâine integrală
Sâmbătă
Mic dejun
Ouă fierte cu salată de legume
Prânz
Peşte la cuptor cu legume
Cină
Cremă de mazăre cu avocado şi usturoi,pâine integrală prăjită
Duminică
Mic dejun
Şuncă cu salată de legume
Prânz
Carne de viţel cu mazăre
Cină
Humus şi pâine integrală
La gustările de peste zi...
...poţi opta pentru un pahar de lapte de soia sau de vacă,o mână de migdale (pentru conţinutul bogat în calciu) sau de nuci (pentru aportul de fier),o felie de tartă cu fructe de pădure
Extraponturi
-Bea 2-3 ceaiuri pe zi,de preferat de salvie care reduce transpiraţia şi frecvenţa bufeurilor
-Ocoleşte sau mănâncă mai rar murături şi redu pe cât posibil condimentele,sarea
-Include în meniu şi alimente bogate în fitoestrogeni,cum sunt năutul,lintea sau soia