Iată dieta care-ţi remodelează rapid silueta!

dieta fără carbohidraţi jpeg

Dieta DASH promite un abdomen mai plat în aproximativ două săptămâni fără să fie nevoie să ţii seamă de calorii, să petreci ore întregi pe banda de alergare sau să recurgi la un regim excentric şi nesănătos.

Iniţial,cura a fost concepută pentru a diminua presiunea sanguină şi nivelul de colesterol şi pentru a preveni apariţia diabetului. Însă,specialiştii susţin că este ideală pentru persoanele care vor să slăbească într-un timp scurt,întrucât accelerează metabolismul şi antrenează apetitul pentru a rezista în faţa tentaţiilor calorice pe perioada Sărbătorilor.

Principiul dietei DASH este acela de a-ţi concentra atenţia pe tipurile de mâncare pe care le consumi,soluţia fiind să alegi proteine şi grăsimi sănătoase.

Plan alimentar

Faza întâi

Primele două săptămâni ale curei reprezintă perioada de tranziţie în care trebuie să incluzi la fiecare masă principală (mic dejun,prânz şi cină) porţii moderate din următoarele trei grupe de mâncare. Ca reper,o porţie de carne,peşte şi pasăre ar trebui să fie de dimensiunea palmei. O mână plină de boabe de fasole,de nuci,de linte şi de mâncare din soia e măsura potrivită. Iar o porţie de brânză ar trebui să aibă mărimea unei cutii mici de chibrituri.

1. Mâncăruri bogate în proteine şi cu nivel redus de grăsime saturată:

·         Carne slabă

·         Peşte şi carne de pasăre

·         Fasole şi linte

·         Mâncare din soia

·         Brânzeturi de grăsime redusă

·         Ouă

·         Iaurt neîndulcit sau îndulcit artificial (un pahar mic pe zi)

2. Grăsimi sănătoase pentru inimă:

·         Avocado

·         Uleiuri vegetale,în special de măsline,de seminţe de rapiţă şi de nuci

Mâncărurile din această grupă conţin omega-3 şi grăsimi polinesaturate,despre care s-a demonstrat că,mâncate regulat,au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui şi reduc riscul apariţiei bolilor cardiace.

3. Mâncăruri bogate în proteine care conţin grăsimi sănătoase:

·         Nuci (de preferat neprăjite şi nesărate) şi seminţe

·         Peşte gras precum somonul şi scrumbia

În plus,sunt recomandate jeleurile fără zahăr,cu gust de fructe-acesta va deveni substitutul fructelor şi al desertului. Toate legumele,cu excepţia celor cu amidon precum cartofii şi porumbul,sunt de asemenea nelimitate.

Faza a doua

Dacă vrei să continui să pierzi în greutate şi să te simţi bine,este recomandat să treci la faza a doua.

În această perioadă ar trebui să mănânci în continuare proteine şi multe legume la fiecare masă,dar poţi începe să adaugi la dietă cereale integrale (nu mai mult de trei porţii) şi fructe (două porţii). De asemenea,poţi să îţi intensifici regimul de exerciţii fizice cu mai multă activitate aerobică şi exerciţii de tonifiere.

O porţie de cereale integrale înseamnă oricare dintre următoarele variante:o felie de pâine integrală,jumătate de brioşă integrală,jumătate de chiflă integrală,jumătate de paste integrale sau orez brun,jumătate de cartof copt sau trei cartofi noi în coajă,sau o lingură de cereale integrale.

O porţie de fructe înseamnă o bucată mică de fruct proaspăt,jumătate de pahar de suc de fructe,o linguriţă de fructe uscate sau două linguri de fructe în suc la conservă.

În cadrul acestei etape vei continua să pierzi din kilograme,deşi puţin mai încet decât în faza iniţială,dar este un plan pe care îl poţi urma pe viaţă.

Regimul a fost dezvoltat de nutriţionistul Marla Heller şi este susţinut de Institutul Naţional pentru Inimă,Plămâni şi Sânge (din Statele Unite) şi Asociaţia Americană a Inimii.