Ştii la ce foloseşte lime - lămâia verde?
Numele îi vine din persană – limu. Deşi mai este numită şi lămâie verde, nu este o varietate de lămâie clasică. Nu trebuie confundată nici cu limeta, numită şi „lămâie dulce“, a cărei pulpă este chiar mai puţin acidă ca cea a unei portocale.
Un ingredient al cocteiturilor tropicale
Lămâia verde se foloseşte în bucătărie la fel ca lămâia,numai că este mai acră. E un ingredient nelipsit din cocteilurile tropicale – margarita sau caipirinha-şi din sosurile mexicane. Sferturi de lime sunt introduse în gâtul sticlelor de bere mexicană. Intră şi în compoziţia ceviche,preparatul din America de Sud pe bază de fructe de mare.
În deserturi şi-n salate
Poţi folosi lime în diverse deserturi:îngheţate,sorbeturi,creme,tarte şi torturi. O vinegretă foarte aromată se obţine cu lime. Stropeşte un pic de zeamă de lime peştele gătit sau salata.
Băutură şi sos cu lime
Dacă vrei să obţii o băuturăoriginală,stoarce câteva picături de lime în paharul cu bere blondă. Sau obţine un sos gustos pentru carnea la grătar:bate smântâna cu un pic de unt,asezonează cu sare,piper şi cu pătrunjel mărunţit şi,mixând continuu,adaugă suc de lămâie verde.
Previne apariţia cancerului
Gustul acidulat al lime stimulează papilele gustative,ceea ce favorizează digestia. Conţine vitamină C,dar în cantitate mai mică decât lămâia,precum şi în compuşi diverşi care,se crede,pot preveni apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.