Evită combinaţia grăsimi – alcool la mesele de Sărbători. Ce complicaţie gravă poate apărea!

1 shutterstock 1297544716 jpg jpeg

Mai ales în perioadele de Crăciun şi de revelion, când multe persoane exagerează cu preparatele specifice, bogate în grăsimi, şi cu alcoolul, se înmulţesc şi cazurile de pancreatită acută, o urgenţă medicală.

Inflamarea ţesutului pancreatic duce la pancreatită. În mod normal, enzimele produse de pancreas sunt evacuate în intestin pentru a participa la digestia hranei. Pancreatita acută este o inflamare gravă a acestei glande şi are două forme: una uşoară (edematoasă) şi una severă (necrotică). Pancreatita acută are două cauze majore: litiaza biliară (pietre la nivelul vezicii biliare) şi consumul în exces de alcool. Mai ales în timpul Sărbătorilor, când preparatele grase şi alcoolul fac casă bună, sunt mai dese cazurile de spitalizare cu pancreatită acută.

La cei cu pietre la bilă, consumul de alimente grase stimulează golirea veziculei biliare. În acest caz, are loc o blocare a unui calcul biliar în canalul comun ce evacuează bila şi secreţiile pancreatice în intestin. Pancreatita acută este favorizată şi de administrarea unor medicamente precum cele pentru hipertensiune (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) şi de nivelul crescut de trigliceride sau de calciu în sânge. Alţi factori implicaţi sunt: oreionul, leziunile pancreatice (produse în urma unor intervenţii chirurgicale), cancerul de pancreas, sarcina şi transplantul renal.

Se manifestă prin dureri abdominale puternice

Aproape în toate cazurile, persoanele cu pancreatită acută au dureri abdominale severe în partea de sus a abdomenului. La jumătate din cei afectaţi, durerea iradiază spre spate. Când pancreatita este declanşată de calculii biliari, durerea apare brusc şi atinge punctul maxim al intensităţii în doar câteva minute. Când alcoolul este cauza, durerea se dezvoltă, de regulă, de-a lungul câtorva zile. Tusea, mişcările bruşte şi respiraţia profundă pot agrava durerea. Mai pot apărea greţuri, febră şi vărsături.

Mergi de urgenţă la medic!

Pancreatita acută nu trebuie neglijată. Cei care prezintă simptomele specifice trebuie să ajungă cât mai repede la medic. Pentru diagnosticare, este nevoie de analize de sânge şi investigaţii imagistice. Testele de sânge arată, printre altele, creşterea numărului de globule albe, a amilazei şi a VSH-ului. În ceea ce priveşte explorările imagistice, acestea includ tomografia, ecografia, radiografia, endoscopia şi RMN-ul.

Printre posibilele complicaţii ale pancreatitei acute se numără pseudochisturile, hemoragiile digestive şi necrozele extinse. Pot surveni şi complicaţii de ordin infecţios. În 20% din cazuri, pancreatita acută are o evoluţie severă; este vorba de forma necrotico-hemoragică. Formele necrozante pot duce la deces (30-50% din cazuri). În schimb, forma edematoasă a bolii are un prognostic bun.Recente

Ce simptome da boala streptococica  Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg