Fibromul uterin, cea mai frecvent─â tumor─â a sistemului reproductiv feminim. Cum se trateaz─â, f─âr─â riscuri de recidiv─â

1 ginecolog jpg jpeg

Fibromul uterin este cea mai frecvent─â tumor─â a sistemului reproductiv feminim. O veste bun─â este c─â 90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid ┼či f─âr─â riscuri de recidiv─â prin embolizare. Ce presupune aceast─â tehnic─â?

Dr. Rare┼č Nechifor, medic primar radiologie interven┼úional─â, considerat─â c─â procedura de embolizare este ÔÇ×medicina viitoruluiÔÇč, deoarece se evit─â anestezia general─â, inciziile, pierderea integrit─â┼úii corporale, recuperarea prelungit─â ┼či toate riscurile ┼či complica┼úiile asociate chirurgiei.

ÔÇ×Rom├óncele trebuie s─â ┼čtie c─â exist─â ┼či embolizarea ca tip de tratament pentru a trata fibromul uterin, ba chiar c─â este pus─â pe primul loc ├«n alegerile femeilor ca procedur─â de eradicare a fibromului ┼či recunoscut─â de c─âtre Societatea American─â de Ginecologie ├«nc─â din 2008. Exist─â mai multe metode de tratament eficiente ├«n cazul diagnosticului de fibrom uterin, care se recomand─â ├«n func┼úie de particularit─â┼úile fiec─ârui caz, ├«ns─â la noi ├«n ┼úar─â istoric se practic─â recomandarea de histerectomie care impacteaz─â pacientele radical ┼či cu urm─âri ireversibile fizic, psihic ┼či social f─âr─â a fi necesar. 90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid ┼či f─âr─â riscuri de recidiv─â prin embolizare, procedur─â cu o istorie de 20 de ani ├«n lume ├«n care ┼či-a dovedit eficien┼úaÔÇč, declar─â Dr. Rare┼č Nechifor, medicul rom├ón cu cea mai mare experien┼ú─â la nivel european ├«n terapia fibromului uterin prin embolizare.

Ce presupune procedura de embolizare ┼či cui ├«i este recomandat─â

stanga
dreapta
2 specialist jpg jpeg

Fibromul uterin este, ├«n urma inciden┼úei ├«nregistrate ├«n ├«ntreaga lume, cea mai frecvent─â tumor─â a sistemului reproductiv feminin, peste 30% dintre femei descoperind c─â sufer─â de unul sau mai multe fibroame uterine, aproape jum─âtate dintre acestea fiind la v├órst─â activ─â, ├«ntre 20 ┼či 50 de ani.

ÔÇ×Fibroamele pot fi tratate u┼čor ┼či eficient prin embolizare, o procedur─â de Radiologie Interven┼úional─â, minim invaziv─â, prin care evit─âm anestezia general─â, inciziile, recuperarea prelungit─â ┼či toate riscurile ┼či complica┼úiile asociate chirurgiei. Procedura de embolizare necesit─â o singur─â zi de spitalizare ┼či 3 zile de recuperare. Pacienta r─âm├óne ├«ntreag─â ┼či ├«┼či p─âstreaz─â fertilitatea ┼či fluxul activit─â┼úilor de zi cu ziÔÇč, semnaleaz─â dr. Rare┼č Nechifor.

Embolizarea, potrivit Dr. Rare┼č Nechifor, este recomandat─â indiferent de num─ârul fibroamelor, de pozi┼úia sau de dimensiunea lor: ÔÇ×Procedura de embolizare const─â ├«n ├«nchiderea ramurilor mici arteriale din interiorul fibroamelor. Astfel acestea nu mai sunt hr─ânite cu s├ónge ┼či intr─â ├«ntr-un proces de involu┼úie ┼či resorb┼úie. Uterul s─ân─âtos ├«┼či p─âstreaz─â vasculariza┼úia normal─â. Procedura se practic─â de peste 20 de ani ┼či este recunoscut─â ca una dintre procedurile de prim─â alegere ├«n terapia fibromului uterin. Aproximativ 90% dintre femeile cu fibrom uterin simptomatic pot beneficia de tratamentul prin embolizareÔÇč, consider─â Dr. Rare┼č Nechifor.

Specialistul insist─â asupra accesului la informare al femeii din Rom├ónia care trebuie s─â ┼čtie c─â solu┼úiile terapeutice ├«n cazul diagnosticului de fibrom sunt variate, iar ele trebuie s─â ┼úin─â cont de dorin┼úele ┼či obiectivele pacientei, precum dorin┼úa de a avea un copil, dorin┼úa de a-┼či p─âstra uterul, de a evita anestezia general─â, de a beneficia de o procedur─â minim-invaziv─â, care s─â ├«i permit─â o recuperare rapid─â ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, de dorin┼úa de a elimina riscul de apari┼úie a cancerului.

ÔÇ×Fa┼ú─â de chirurgia clasic─â, prin embolizarea fibromului uterin se elimin─â pierderea integrit─â┼úii corporale, se reduce perioada de recuperare ┼či riscul complica┼úiilor post-chirurgicale, cre┼čte calitatea vie┼úii, se rezolv─â rapid, f─âr─â urm─âri ┼či f─âr─â recuperare lung─â problema de s─ân─âtate ┼či se ofer─â garan┼úie pe via┼úa, prin lipsa recidivelorÔÇč, subliniaz─â Dr. Rare┼č Nechifor, medic primar radiologie interven┼úional─â, cu peste 20 de ani de experien┼ú─â.

2 specialist jpg jpeg

( Dr. Rare┼č Nechifor, Medic Primar Radiologie Interven┼úional─â)

Surs─â foto: ShutterstockRecente

Cartofi  jpg
labradoodle shutterstock 2033747033 jpg
Pisica jpg
adolescenti la pc shutterstock 439292719 ok jpg
miros neplacut   shutterstock 1124436698 jpg
suc de fructe jpg
Epilare jpg
Piele fina dupa epilat cu un epilator electric jpg
mama   parinte  shutterstock 1509673481 jpg
Alimente jpg
Primele fotografii din istorie cu planeta pitic─â Pluto jpeg
Regina  jpg
familie   shutterstock 1903296856 jpg
Nu ╚Ötii cum s─â ╚Ťi amenajezi curtea pentru var─â Iat─â c├óteva ponturi pentru zile r─âcoroase ╚Öi nop╚Ťi de neuitat jpg
piele   mancarimi   shutterstock 1421544041 jpg
machiaj   shutterstock 1856132503 jpg
Legume jpg
barbat gene shutterstock 19481152 jpg
fata frumoasa shutterstock 1196824237 jpg
ochi   eye g99a89cea9 1280 jpg