Tot ce trebuie să ştii despre brânzeturi
Fie că le foloseşti ca ingredient în mâncăruri sau în dulciuri, fie că le serveşti la micul dejun ori ca aperitiv, brânzeturile nu lipsesc din alimentaţia zilnică. Ştii care e diferenţa dintre diversele sortimente şi cum le foloseşti în prearatele tale?
Brânza de vaci
Se obţine din coagularea laptelui prin utilizarea cheagului,la care se adaugă un acid,în general lămâie sau oţet. Brânza poate fi grasă,dacă se foloseşte lapte integral,sau degresată,în acest caz laptele fiind parţial degresat. O cantitate de100 de grame de brânză de vaci proaspătă are un jur de 3 grame de carbohidraţi şi 17 mg de colesterol. Când o cumperi,ai grijă să aibă o culoare uniformă şi să nu fie uscată. Poate fi ţinută maximum o săptămână la frigider.
Caşcavalul
Face parte din categoria brânzeturilor grase,aşadar trebioe consumat cu moderaţie. Se obţine prin opărirea la 80 de grade a caşului de vacă,de oaie sau în amestec. Pasta obţinută se modelează în forma dorită şi se lasă la maturat între 30 şi 180 de zile,după ce a fost ţinută în prealabil în saramură 24-30 de ore. Tot prin opărirea caşului se fabrică şi brânzeturile topite. Este ideal pentru gratinarea mâncărurilor.
Brânza feta
Din brânza proaspătă de vaci sau de oi,ţinută în saramură,se prepară brânza feta. Deşi orice tip de brânză sărată poartă acest nume,brânza feta tradiţională conţine 70% lapte de oaie şi 30% lapte de vacă. Conţinutul de grăsime variază între 30 şi 60%. Se aseamănă la gust cu brânza telemea şi poate fi adăugate în preparate precum salatele sau plăcintele aperitiv.
Urda
Are un conţinut redus de grăsimi,deoarece se prepară din zerul rămas de la caş. Are o textură granulată. O cantitate de 100 de grame de urdă conţine 8 grame de grăsimi saturate,5 grame de carbohidraţi şi 11 grame de proteine.
Bine de ştiut!
Evită să asociezi brânzeturile cu ouă,pâine albă sau carne,deoarece îngreunează digestia.
Tabelul caloriilor
100 g
Brânză proaspătă de vaci
Valoare energetică 201 kcal
Proteine 17,9 g
Lipide 12,2 g
Brânză de vaci degresată
Valoare energetică 76 kcal
Proteine 14 g
Lipide 0,5 g
Brânză feta
Valoare energetică 264 kcal
Proteine 14,2
Lipide 21,3
Brânză topită
Valoare energetică 302 kcal
Proteine 13,5 g
Lipide 27 g
Caşcaval
Valoare energetică 283 kcal
Proteine 25 g
Lipide 19 g
Caş de oaie
Valoare energetică 280 kcal
Proteine 25 g
Lipide 19 g